ANAF va avea câteva serii de controale în luna iulie, cea mai cunoscută fiind la persoane fizice unde șeful instituției a spus că vor fi masive și încep chiar de vineri.
Practic, Fiscul a făcut o analiză pe 20 de milioane de CNP-uri (nu sunt incluși copii) pe o perioadă de câțiva ani (2020 și 2021 încă nu sunt încă finalizate). Numărul CNP-urilor este mai mare decât populația datorită perioadei, potrivit președintelui ANAF Lucian Heiuș: Unii au ieșit, alții au intrat. E o analiză mai vastă.
561.000 de persoane au acumulat în 2016-2019 o diferență între veniturile estimate de noi și cele declarate și impozitate de 20 miliarde euro.
ANAF va merge de sus în jus, adică de la persoana pe care o suspectează că are mai mulți bani. Șeful ANAF spunea că sumele provenite și care se găsesc acolo, în marea majoritate sunt pe marea evaziune fiscală.
„Am văzut ce bunuri mobile și imobile s-au achiziționat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele în conturile bancare, cu ce sume și-au creditat propriile societăți, cu ce sume și-au majorat capitalurile la societățile pe care le au și ce cheltuieli au putut să angajeze”, spunea Heiuș.
Legea spune că dacă există o diferență de 10% dintre venitul estimat și cel declarat dar nu mai puțin de 50.000 de lei, deja există o neconcordanță la declarare. Există deja un risc în acest domeniu.
Se vor folosi inclusiv rețelele de socializare.
Pentru mai multe detalii citește:Cum se vor desfășura controaleleANAF la persoane fizice din iulie
Marii contribuabili vor fi vizitați de inspectorii ANAF
Se vor demara controale la 140 de mari contribuabili, ca urmare a unei analize de risc.
“De obicei noi verificăm modalitatea de înregistrare a veniturilor în contabilitate și analizăm cheltuielile care sunt înregistrate în scopul de a-și reduce profitul. În final cam aici se discută. Analizăm și rambursări de TVA, dacă e cazul. Un control la un mare contribuabil durează câteva luni bune. Discutăm de o activitate foarte intensă”, a afirmat președintele ANAF, într-un interviu acordat HotNews.ro.
Controale pe litoral la șezlonguri fără bon fiscal
Operatorii economici care oferă șezlonguri spre închiriere se vor trezi cu echipe ANAF. Instituția a primit mai multe plângeri din partea clienților pe motiv că nu au primit bonuri fiscale.
O parte dintre plângeri s-au făcut prin mesaje private prin intermediul Facebook, unele chiar direct către Lucian Heiuș.
Direcția care se ocupă a fost suplimentată cu 100 de persoane.
Operațiunea Cronos repornește
Președintele ANAF ne-a declarat că s-au făcut analize de risc, s-au stabilit niște zone și agenți economici care sunt cu risc de a practica această muncă la negru, astfel că Operațiunea Cronos va continua.
Această operațiune privind identificarea muncii la negru este făcută în colaborare cu ITM, porivit hotnews.ro
Va fi verificat un eșantion de firme specializate în domenii precum construcții și servicii conexe, HORECA, întreținerea și repararea autovehiculelor, transport, gardă și protecție, înfrumusețare și întreținere corporală, alimentație publică, comerț, servicii de curățenie ș.a.
Astfel, sunt vizate societățile care plătesc salarii subdeclarate față de media pe ramură, au un procent semnificativ de angajați cu salariul minim pe economie, au o cifră de afaceri mare, dar un profit declarat foarte mic, beneficiază de împrumuturi semnificative de la asociați fără venituri justificative pentru creditări sau înregistrează neconcordanțe între informațiile declarate privind tranzacțiile realizate și cele declarate de partenerii de afaceri.
Controalele ANAF pe zona produselor legume, fructe și produse agroalimentare vor continua
Începute luna trecută, controalele ANAF și ANSVSA la comercianții en-gros de legume, fructe și produse agroalimentare vor continua.
Șeful ANAF ne spunea că dacă se descoperă probleme într-un anumit loc, după 2-3 săptămâni mai verifică o dată să vadă dacă s-au conformat.