Combinații periculoase de medicamente – ce tipuri de medicamente să nu combini niciodată.
Medicamentele pentru hipertensiune combinate cu anumite antibiotice au efecte secundare grave asupra organismului, putând duce la scăderea bruscă şi masivă a tensiunii arteriale, au anunţat oamenii de ştiinţă în urma unui studiu pe aceasta temă. Mai exact, medicamentele periculoase sunt blocanţii canalelor de calciu (Norvasc, Plendil, Auronal etc.) şi antibioticele precum eritromicină şi claritromicina. Sunt medicamente foarte des folosite, aşa că e posibil să fie administrate concomitent la aceeaşi persoană.
Antibioticele şi pilula contraceptivă: Antibioticele pot da interacţiuni şi cu alte tipuri de medicamente, nu doar cu anticoncepționalele. Despre pilula contraceptivă se spune că îşi pierde efectul în combinaţie cu anumite antibiotice, în special tetraciclina şi penicilina. Se pare că antibioticele scad absorbţia pilulei, astfel încât aceasta nu mai ajunge în sânge. Efect asemănător au şi tratamentele antifungice. Deci dacă te tratezi pentru o infecţie bacteriană sau fungică e bine să foloseşti încă o metodă contraceptivă. Anticoncepţionalele pot da efecte nedorite şi dacă sunt combinate cu medicamente pentru depresie, diabet, anxietate sau convulsii.
Combinații periculoase de medicamente -Aspirină şi ibuprofen. Dacă eşti răcită va trebui să decizi între ibuprofen (Nurofen, Ibalgin) şi aspirină pentru că cele două nu se pot combina. Dacă iei şi aspirină şi ibuprofen creşte riscul complicaţiilor gastrointestinale precum inflamaţiile, sângerările, ulceraţiile şi perforaţiile stomacale. De asemenea, ibuprofenul şi alte antiinflamatoare nesteroidiene (piroxicam, meloxicam) scad efectul diureticelor şi al unor medicamente pentru hipertensiune.
Aspirina nu se combină nici cu medicamentele folosite de diabetici, fiindcă ea măreşte efectul hipoglicemiant al acestora.Şi paracetamolul se administrează cu atenţie pentru că are efecte hepato-toxice. În cazul copiilor, paracetamolul nu se combină cu siropuri de tuse ce conţin etanol, pentru că o doză de alcool, chiar şi una mică, în combinaţie cu paracetamolul, poate afecta ficatul.
Alte combinații periculoase de medicamente
Medicamentele antiemetice (Emetiral, Emetosrop), care se administrează împotriva stării de greata, nu se combină cu tranchilizante şi sedative. Nici antihistaminicele – Claritine, Symphoral – nu se administrează împreună cu sedative sau somnifere. Plasturii sau gumele cu conţinut de nicotină nu se combină cu medicamentele pentru depresie sau asm bronsic. Medicamentele antidepresive nu se administrează concomitent cu tratamentele pentru tuse şi nici cu decongestionante, de pildă pseudoefedrina care e inclusă în pastilele pentru răceală. Pseudoefedina nu se combina nici cu medicamente de slăbit, putând să ducă la stări de anxietate.
Nu administra niciodată aceste pastile după ce ai băut cafea sau alcool
Nu administra niciodată aceste pastile după ce ai băut cafea sau alcool deoarece pot provoca adevărate afecțiuni! Iată care sunt cele mai folosite analgezice eliberate fără rețetă și ce ar trebui să știi despre ele.
Paracetamolul
Reduce durerea şi febra, motiv pentru care este folosit în medicamente pentru dureri şi răceală.
Deşi pare un medicament banal, paracetamolul este cauza multor probleme, putând să provoace insuficienţă hepatică dacă este luat în exces.
Dacă iei mai mult de una, două doze ocazionale, NU trebuie să consumi alcool.
Combinația de paracetamol și alcool solicită mai mult ficatul.
Din păcate, nu toată lumea ştie că paracetamolul se găseşte şi în medicamentele care nu poartă acest nume şi astfel au loc supradozele.
Fervex, Parasinus, Algozone Forte, Codamin, Saridon, Panadol sunt doar câteva din medicamentele ce conţin paracetamol.
Citeşte cu atenţie prospectul înainte să iei ceva.
Antiinflamatoarele nesteroidiene
Mai puţin cunoscute în românia până de curând, antiinflamatoarele nesteroidiene vin puternic din umră, datorită unor medicamente care au parte de multă reclamă:
Nurofen, Motrin, MIG-400, Modafen, etc.
Cea mai cunoscută substanţă din această clasă este ibuprofenul, dar există şi altele, de pildă meloxicamul sau ketoprofenul.
Dacă paracetamolul în exces afectează ficatul, ibuprofenul este periculos pentru stomac.
Este indicat să îl iei după masă sau după o gustare pentru că dozele mari luate în mod repetat pot provoca sângerări ale stomacului, gastrită sau ulcer.
Dacă suferi deja de aceste probleme nu ai voie să iei ibuprofen sau alte medicamente asemănătoare.
Riscul este cu atât mai mare la cei care fumează, consumă alcool și la persoanele peste 60 de ani.
Conform mayoclinic.com, ibuprofenul poate crește riscul de accident vascular sau infarct.
Trebuie să aibă grijă mai ales cei care suferă deja de o boală cardiacă.
Aspirina
Face parte tot din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene şi este probabil cel mai folosit medicament la noi în ţară, utilă în răceală, gripă sau dureri uşoare.
Pe lângă faptul că afectează stomacul dacă este luată mult timp şi în doze mari, aspirina este periculoasă pentru copii cu răceală sau alte infecţii virale.
Este bine ca aceştia să nu primească aspirină până la 19 ani pentru că pot dezvolta sindromul Reye, o boală cu potenţial fatal.
Cum să iei analgezicele în siguranţă
– Citeşte întotdeauna prospectul de la cap la coadă.
Vezi ce substanţă activă conţine acel medicament şi care sunt contrindicaţiile.
– Foloseşte analgezice pe un termen cât mai scurt. Ele sunt menite să calmeze durerile acute.
Dacă ai dureri timp de mai multe zile la rând, adresază-te medicului pentru a descoperi cauza.
Analgezicele luate pe termen lung sunt periculoase!
– Nu amesteca pastilele cu alcoolul! Paracetamolul afectează ficatul, la fel ca şi alcoolul.
Dacă le combini riscul creşte. La fel şi cu antiiflamatoarele în cazul stomacului.
Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la administrarea paracetamolului, mai ales la copii
Tudor Ciuhodaru, specialist în Medicina de Urgenţă, a făcut declaraţii care ar trebui să-i pună pe gânduri pe părinţi. Doi copii au ajuns la spital în urmă cu ceva timp, după ce părinţii le-au administrat paracetamol în doze pentru adulţi.
„Atenție părinți și bunici. În cazul răcelilor la copii nu trebuie niciodată depăşită doza de paracetamol! 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale. Respectarea strictă intervalului de minim 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice.
Doi copii au ajuns la urgențe în stare gravă după ce părinţii le-au administrat paracetamol într-o doză asemănătoare celei pentru adulţi. Cei doi frați au ajuns la spital cu insuficiență hepato-renală iar unul din ei nu a mai putut fi salvat. Educația pentru sănătate și noțiunile de prim ajutor ar trebui predate în toate școlile din România. Așa cum prevăd cele 2 proiecte de lege pe care le-am depus în parlament.
Rețineți:
1. Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.
2. Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă.
3. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:
a) febrei și al
b) durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.
4. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea:
5. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.
6. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.
7. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.
8. Copilul nu este un adult în miniatură. (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor) iar la
9. La copii cu vârsta sub 6 ani recomandăm utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei (10 – 15 mg/kg/la o administrare).
10. Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult”, a scris Tudor Ciuhodaru, specialist în Medicina de Urgenţă.