Cetatea Medievală Bologa, una dintre puținele cetăți din județul Cluj a intrat în urmă cu aproximativ 3 ani într-un amplu proces de reabilitare, iar lucrările au fost finalizate recent.
Anunțul a fost făcut de Felix Marcu, directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.
„Azi a fost făcută recepția la Cetatea de la Bologa. Un alt proiect cu care ne mândrim”, a anunțat Felix Marcu.
Cetatea Medievală Bologa, inclusă într-un circuit turistic
Cetatea Medievală Bologa a intrat într-un amplu proces de reabilitare în urmă cu aproximativ trei ani. Reabilitarea s-a realizat pentru că se dorește ca cetatea să intre într-un circuit turistic organizat. Autoritățile doresc ca acest punct turistic important pentru istoria Clujului să atragă cât mai mulți turiști.
Astfel, principalele categorii de lucrări de reabilitare, conservare și punere în valoare a Cetății Bologa au vizat îndepărtarea integrală a vegetației de pe ruinele zidurilor, din interiorul incintei și din vecinătatea acesteia, consolidarea ruinelor și completări ale zidăriei astfel încât să se asigure siguranța și blocarea accesului în cetate peste ruinele zidurilor, amenajarea unui acces controlat în și înspre cetate prin construirea unei scări cu parapet metalic, a unei platforme metalice și a unei porți, refacerea planșeelor din interiorul donjonului, amenajarea unei căi de circulație în incintă, realizarea unei copertine din sticlă pe structură metalică, montarea de bănci, coșuri de gunoi și a unui panou informativ, protejarea coronamentului zidurilor etc.
Scurt istoric
Construită în apropierea unui vechi castru roman, Cetatea Bologa amintește și acum de importanta ei strategică de odinioară și de rolul pe care l-a avut în supravegherea drumului ce străbate Valea Crișului Repede.
Fortăreața datează de mai bine de 700 de ani. În 1399, regele Sigismund de Luxemburg a donat Cetatea de la Bologa, împreună cu Cetatea Bran lui Mircea cel Bătrân, după semnarea la Brașov a tratatului de alianță împotriva Imperiului Otoman.
De-a lungul timpului, fortăreața a servit ca refugiu pentru populația locală în momente de restriște. În secolul al XVII-lea, cetatea a devenit un punct important, deoarece împiedica acțiunea de colectare a taxelor după ce Oradea a fost cucerită de otomani.
Pentru a scăpa de această problemă, sultanul a ordonat să fie demolată, însă ordinul nu a fost dus la îndeplinire. A fost însă distrugă mai târziu, prin explozie, de ostașii care luptau pentru cauza Imperiului Habsburgic. Turnul și o mare parte din ziduri au mai rămas încă în picioare. La mijlocul secolului XX turnul și-a pierdut acoperișul, probabil ultimul element din lemn al ruinelor. Tot ceea ce a mai rămas este piatră.