Mai mulți clujeni au ieșit să bată mingea în stradă, în fața Primăriei, pentru a-l face pe Emil Boc să-i convingă pe primarii din România să deschidă curțile școlilor pe timp de vară.

Clujenii au ieșit în stradă în fața Primăriei pentru a-i cere primarului Emil Boc, în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România, să „scoată lacătul de la curțile școlilor”.

În acest sens, comunitatea Declic a realizat o petiție care a fost semnată de 10.000 de oameni din România. 

Având în vedere că nu există suficiente spații de joacă amenajate și sigure pentru toți copiii, mare parte sunt condamnați la sedentarism.

 

Lipsa mișcării este unul dintre factorii care au dus, în ultimii ani, la creșterea alarmantă a numărului de copii supraponderali sau chiar obezi în țara noastră. 

„Este foarte important că se implică, nu doar clujenii, ci mai mulți cetățeni, și că au semnat în număr destul de mare. 10.000 de oameni au cerut deschiderea curților. De ce? Sunt cele mai importante spații publice – nu doar pentru copii, ci și pentru rezidenți. Vedem că avem din ce în ce mai puține medalii la olimpiadă, e necesar să avem sport de masă ca să avem o bază de selecție și asta se poate face prin simpla joacă în curtea școlii în condițiile în care vedem ce probleme de obezitate există în spațiul românesc. Copiii trebuie încurajați să lase tableta la o parte după amiaza, în vacanțe și în weekend-uri și să vină cât mai des la mișcare în curtea școlii. Așa am făcut și noi, generația care a avut parte de cea mai bună sănătate prin mișcare și un stil de viață sănătos”, a spus activistul Adrian Dohotaru, la manifestația din fața Primăriei. 

 

Curți ale școlilor din Cluj, încă au lacătele puse

Evenimentul a fost condus de Ancuța Carețu, de la Declic, care a inspectat și curțile școlilor din Cluj. Aceasta mărturisește că nu toate aveau lacătele scoase, deși în Cluj-Napoca există hotătâre de Consiliu în acest sens.

„Am venit la Cluj pentru a-i înmâna domnului Emil Boc o petiție semnată de aproape 10.000 de cetățeni, prin care îi cerem să convingă pe toți primarii să deschidă porțile școlilor pentru copii. Insist că nu sunt aici ca să îi cerem în calitate de primar al Clujului, ci în calitate de președinte al Asociației Municipiilor din România, care are un cuvânt greu de spus, în fața tuturor primariilor din țară. Ne confruntăm la nivel național cu o problemă mare a spațiilor de joacă pentru copii. Aceștia nu au unde să facă sport și mișcare în cadru organizat și, mai ales, în siguranță.

 

Îi cerem domnului Emil Boc ca la următoarea întâlnire a asociației să pună pe agenda discuțiilor și situația curților școlilor, în întreaga țară. În Cluj-Napoca știu că există o hotărâre a Consiliului Local din anul 2009 prin care directorii de școli sunt obligați să lase curțile școlilor pentru copii.  Eu am venit ieri în Cluj și m-am plimbat în centrul la vreo 7 licee și am observat că nu toate au curțile deschise. O parte aveau, vreo două nu. Deci mai e de lucru și pe aici”, a spus membrul Declic.

Mare parte dintre semnatarii petiției erau părinți:

„Semnatarii sunt cetățeni ai României, membrii Declic, oameni din toată țara. Au semnat și ne-au scris oameni din toată țara – părinți, mare parte dintre ei, care doresc să-și lase copiii să se joace în spații sigure și cât de cât amenajate, nu pe stradă. Strada nu este un loc de joacă, încurcă și trecătorii și traficul, nu e benefic pentru nimeni. Am pornit această inițiativă înaintea închiderii școlilor, în luna iunie, cam acum 2 luni”, a spus Ancuța Carețu.

Clujenii au ieșit să bată mingea-n stradă

La eveniment a fost prezent și consilierul local Radu Boloveshi, care a susținut că a ieșit să bată mingea în stradă pentru deschiderea curților școlilor:

„Am ieșit simbolic să batem mingea pe stradă, pentru că unele curți ale școlilor și în Cluj-Napoca și în restul țării sunt închise. Din păcate și copiii care locuiesc în zonă sau adulții nu pot să facă sport. Mulți trebuie să plătească pentru a închiria un teren sau să aibă acces la locuri pentru făcut sport. Cum curțile școlilor sunt ale noastre, ale tuturor, ar fi un loc foarte bun pentru a practica sport și pentru cei mici și pentru cei mari”, a spus consilierul local. 

Întrebat dacă se respectă hotărârea de Consiliu potrivit căreia curțile școlilor din Cluj trebuie să rămână deschise, consilierul a mărturisit că știe care e situația doar la Liceul cu Program Sportiv:

„Nu aș putea să vă zic exact. Eu am avut discuții doar cu directorul Liceului cu Program Sportiv. Am înețeles că acolo se respectă. Ei au și un program intens de antrenamente pe terenuri. În afara antrenamentelor, curtea lor este deschisă. În restul școlilor nu știu să vă zic care este situația”, a mai adăugat el.