coral

Bacăul respinge o strategie de favorizare a anumitor investitori în primul său parc industrial, după modelul practicat la Cluj și la Oradea, pentru că există pericolul ca aceștia să plece și să lase halele goale. 

coral

Administraţia locală nu va imple­menta o strategie de selecţie pentru fir­mele care vor să intre în primul parc industrial al oraşului întrucât vrea să atragă cât mai multe companii în zona de 42 ha din apropierea aero­portului, a explicat Lucian Viziteu, primarul municipiului Bacău, în emisiunea "Investiţi în România!". 

"Nu vom avea o strategie de selecţie a firmelor pentru primul parc, momentan am fi bucuroşi pentru orice companie mare care ar veni să se relocheze aici, şi cred că vor sta altfel lucrurile odată ce se va termina şi ultimul braţ din centură şi vom avea şi primii paşi din Autostrada 7. Sper să generăm un val de relocări sau de companii care să se stabilească pe acest nou spaţiu industrial. 

Aici a fost a identificat un teren com­pact de 42 ha, situat în zona aeroportului, cu acces rutier și feroviar – care va deveni pri­mul parc industrial al oraşului. 

„Anul acesta vom finaliza cerinţele legale pentru a primi titu­latura şi beneficiile fiscale pentru rezi­denţii parcului industrial, înce­pând ca de la anul să avem licitaţiile pentru concesionarea diverselor loturi. Am avut discuţii cu administratorii altor parcuri industriale, cum ar fi Oradea sau Cluj, încercăm să nu repetăm greşelile lor. Au fost cazuri în care municipalitatea a construit chiar şi halele pentru un investitor, iar acesta a venit şi a stat doar un an“. 

Pentru noul parc industrial şi-ar fi exprimat deja interesul mai multe com­panii din zona de producţie, de la pro­ducţia de mobilă, până la pro­du­că­tori din industria agroalimentară, dar şi companii din domenii tehno­logice. 

„Bacăul are un mic ecosistem cu lideri naţionali în industria de aeronautică şi în cea de armament şi toate aceste companii doresc să se dezvolte sau se dezvoltă natural în jurul lor o serie de furnizori care caută locaţii pentru a fi aproape de companiile pe care le deservesc“. 

Am introdus în premieră pentru sectorul imobiliar certificatele de urbanism care se pot obţine la urgenţă în trei zile. Am eliminat necesitatea certificatului fiscal, care era emis tot de primărie şi cerut în diverse proceduri de autorizare tot de primărie. Am actualizat regulamentul de autorizare de funcţionare pentru societăţile comerciale din Bacău, întrucât companiile care îl reactualizează de la an la an nu mai trebuie să depună acte noi decât dacă a apărut o schimbare în activitatea lor“. 

Primarul discută cu mai multe comune din judeţ pentru a conecta cât mai bine aşa-numita zonă metropolitană – cu un accent puternic pe un serviciu public unic de transport care să includă comunele din jurul oraşului. Unul dintre planuri include şi un tren urban, în baza infrastructurii de cale ferată care există în teritoriu. „În anumite servicii deja funcţionăm împreună, avem un serviciu de salubritate care a fost licitat în comun de Bacău plus 22 de comune şi este un singur operator. Sper să extindem acest lucru şi pentru alte servicii“. 

coral