Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România după fuziunea cu Bancpost, a transmis la solicitarea ZF prima reacţie, foarte critică, faţă de decizia guvernului de a impozita suplimentar băncile.
Reprezentanţii băncii au transmis că "taxa pe lăcomie" înseamnă naţionalizarea profiturilor, care va opri orice plan de dezvoltare al băncii în perioada urmatoare. "Va crea dezechilibre imediate şi grave în sectorul bancar şi în toată economia, cu efecte directe asupra populaţiei şi antreprenorilor locali."
"Vedem ca suntem penalizati suplimentar cu o taxă pe active, care, în opinia noastră, înseamnă naţionalizarea profiturilor, chiar dacă Banca Transilvania a oferit deja discount la active sau am lucrat cu marja redusă, impusă de Stat. Aceasta, dupa ce am investit aproape 2 miliarde lei în discounturi la credite în programele de conversie din franci elveţieni destinate clienţilor Volksbank România şi Bancpost şi după ce am susţinut programele Statului Român – Prima Casă, Start-Up Nation şi cele ale FNGCIMM.
Contrar opiniilor recente privind reticenţa băncilor în creditarea businessurilor româneşti, ele au continuat să susţină antreprenorii. De exemplu, în ultimii 3 ani Banca Transilvania a acordat 7 miliarde lei credite noi pentru peste 50.000 de IMM-uri şi microinterprinderi locale. Acum, noi, împreună cu aceste IMM-uri şi alături de populatţe, vom suporta costurile taxei", au declarat reprezentanţii băncii BT pentru ZF.
În acest context, subliniază Banca Transilvania, "având în vedere incertitudinea generată de discuţiile legate de această taxă, precum şi turbulenţele econonomice pe care taxarea suplimentară le va aduce, nu avem intenţia să continuam planul de achiziţii în România, aşa cum ne propusesem".
Banca Transilvania a pierdut la Bursa din Bucureşti o treime din valoare după introducerea acestei taxe, de la o capitalizare de 11,3 mld. lei pe 18 decembrie 2018 coborând la 8,3 mld. lei pe 16 ianuarie 2018.