coral

Procurorii DIICOT au descoperit o reţea de falsificatori de bani. Ei au falsificat 800.000 de lei. Au acţionat la Cluj şi în alte câteva judeţe limitrofe.

20 de percheziţii

„La data de 17.06.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Satu Mare au efectuat un număr de 20 de percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Cluj, Sălaj şi Satu Mare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de falsificare de monedă şi punere în circulaţie de valori falsificate.

În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu data de 01.05.2021, pe raza municipiului Satu Mare, s-a constituit un grup infracţional organizat specializat în producerea de monede falsificate din cupiura de 100 lei şi punerea lor în circulaţie.

Membrii grupării au contrafăcut o cantitate mare de bancnote, aproximativ 800.000 RON, pe care, fie i-au plasat în mod direct pe piaţă, fie au apelat la alte persoane cărora le-au vândut cantităţi mari de bancnote, în schimbul unor sume de bani.

Banii falşi îi imitau foarte bine pe cei reali

Bancnotele erau confecţionate din plastic care imita materialul din care sunt confecţionate bancnotele originale, iar cernelurile folosite la imprimare erau aproape identice cu cele autentice. Bancnotele falsificate prezentau microperforaţiile specifice, dimensiunile fiind aproape identice şi nu puteau fi detectate fără a fi verificate cu un aparat special.

Pistol descoperit de procurori

În urma percheziţiilor, au fost ridicate şi indisponibilizate mai multe sume de bani în lei şi valută, telefoane mobile, cartele SIM, laptopuri, stick-uri de memorie, imprimante, dispozitive GPS, 13.960 de ţigarete, 10 comprimate ecstasy, 3 doze de substanţă albă purverulentă şi un pistol.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 9 persoane.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, informează DIICOT.

coral

coral