Emil Boc îi îndeamnă pe clujeni să renunțe la mașină și să bată orașul „la pas” timp de o lună, pentru a economisi combustibil. Edilul a acceptat o provocare lansată de orașul Taurage din Lituania de a parcurge cât mai mulți pași timp de treizeci de zile.
Totul se petrece pe o aplicație mobilă care contorizează numărul de pași parcurs de clujeni, #walk15, iar pentru fiecare înconjor virtual al Pământului, orașul din Lituania va planta câte 100 de copaci.
„Cluj-Napoca se alătură provocării «100 de orașe durabile». În ce constă această provocare și de unde vine ea? Comunitatea noastră a primit o invitație din partea orașului Tauragė din Lituania cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității. Acum provocarea: provocarea constă în aceea ca timp de o lună de zile, Cluj-Napoca, împreună cu celelalte 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic din Uniunea Europeană să strângă împreună un număr de pași egal cu 100 de călătorii în jurul Pământului. Pentru fiecare plimbare în jurul Pământului, orașul lituanian va planta 100 de copaci. Vă invit să ne alăturăm provocării. Tot ceea ce avem de făcut este să ne descărcăm aplicația denumită #walk15, să permitem aplicației înregistrarea pe care trebuie să o facem și să punem acolo numărul de pași zilnic și să ne alăturăm challenge-ului «100 de orașe sustenabile» direct din aplicație”, a spus primarul Emil Boc.
Pașii fiecărui cetățean care se înscrie în challenge-ul din aplicație sunt înregistrați începând cu data de 16 septembrie și să adună la pașii cetățenilor din alte orașe europene. Obiectivul este plantarea a 10.000 de copaci în numele orașelor neutre din punct de vedere climatic. Provocarea începe în 16 septembrie și se încheie în 16 octombrie. Mai multe informații despre activitățile de la Cluj cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității vor fi publicate pe canalele de comunicare ale Primăriei.
„Dragi clujeni, vă amintesc faptul că orașul nostru a fost selectat de către Uniunea Europeană să facă parte din rândul primelor 100 de orașe neutre din punct de vedere climatic până în 2030 și ca parte a acestui demers, știind că la Cluj, sportul este la el acasă, că avem, în ADN-ul nostru, tentația de a face cât mai mult sport, vă invit să ne alăturăm acestui challenge și făcând sport, plantăm copaci, dar ne păstrăm și sănătatea. Haideți să facem aceste două lucruri minunate împreună începând cu 16 septembrie”, a mai declarat primarul.