Cluj-Napoca a pierdut anul trecut 200 de milioane de euro din cauza lipsei studenților. Este suma pe care tinerii și apropiații lor ar fi cheltuit-o în oraș, dacă n-ar fi apărut restricții. Însă cursurile și examenele s-au desfășurat online, iar economia orașului a pierdut bani grei.
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca monitorizează încă din 2015 sumele pe care studenții le aduc la bugetul local.
Dan Lazăr, prorector al UBB Cluj-Napoca: "În mod normal, studenții stau în Cluj aproape zece luni. A reieșit un impact de 33,4 milioane de euro lunar. Nu doar studenții au adus bani la economia orașului, ci și apropiații lor care veneau în vizită".
Ionuț Zbranca, reprezentantul studenților din UBB: "Lipsa studenților s-a resimțit foarte mult în rândul comercianților sau a celor care aveau afaceri mai ales în zona campusurilor. La UBB, în total sunt 37.000 de studenți când totul se desfășoară în regim normal".
În prezent, doar 1.800 de studenți se află fizic în Cluj-Napoca, adică aproximativ 6%.
Lucian Fanea, economist: "A afectat foarte mult populația deoarece foarte multe persoane fizice aveau venituri din închirieri. Lucrurile acestea se vor revedea în buzunarele populației și în investițiile pe care primăria nu le va mai putea face pentru că o parte din acești bani mergeau și spre primărie prin taxe și impozite".