Românii formează cea mai mare minoritate în Anglia și au cerut permis de ședere pe teritoriul englez. Astfel că peste un milion de români sunt în această situație, dar autoritățile din Londra nu i-a pus la număr și pe cei cu dublă cetățenie.
Câți români sunt în Anglia
De când s-a instalat Brexitul, toți românii care vor muncească în Londra au nevoie de viză.
”Am avut ceva emoţii pentru că aveam paşaportul şi buletinul expirat, dar am primit ajutor. Totul s-a desfăşurat foarte rapid. Am primit rezidenţă permanentă. Nu am primit ajutor de la autorităţi, dar am cunoştinţe care lucrează în turism şi, pentru că domeniul e foarte afectat, au primit ajutor şi îndrumări de la patroni”, a declarat pentru stirileprotv.ro Liviu Monale, stabilit pe Insula Jersey din 2011, care lucrează la o firmă de securitate.
De cealaltă parte însă, autoritățile nu știu câți români cu dublă cetățenie locuiesc în Regatul Unit, pentru că ei nu sunt nevoiți să se înscrie în platformă.
”Autorităţile britanice estimau că mai sunt în jur de 1,3 milioane care nu au depus pe această schemă. Sunt multe familii care nu au realizat că trebuie să depună şi pentru copiii lor sau care au ignorat acest demers. Membrii familiei mele sunt cu dublă cetățenie, noi nu ne-am înregistrat pentru că nu aveam nevoie, şi suntem un număr măricel cu dublă cetăţenie, comunitatea noastră din UK are un număr mult mai mare”, a declarat Alina Balațchi Lupașcu, Asociația Români UK.
Ce meserii au românii în Anglia
Dintre românii care se află în Regatul Unit, între 25 şi 30 de mii lucrează în domeniul sănătăţii. Sunt 9.000 sunt medici, dar românii s-au mai orientat şi către joburi din IT, construcţii sau transporturi. Însă regulile pentru următorii muncitori vor fi mult mai stricte.
„Problema va fi pentru cei care nu au sosit în Marea Britanie înainte de 31 decembrie 2020, pentru ei condiţiile vor fi mai aspre. Au nevoie de viză, de un contract de muncă, nu pot veni pur şi simplu aici să îşi caute de muncă.”, a declarat Laura Popescu, ambasadorul României la Londra.
De asemenea, și muncitorii sezonieri trebuie să se prezinte cu viză de muncă şi contract, iar în cazul în care sunt găsiţi fără aceste documente riscă expulzarea. În plus, condiţiile s-au schimbat şi pentru studenţii care merg din toamnă. Statul britanic nu le va mai oferi acelaşi sprijin, iar taxele s-au dublat.
Iar dacă mergi ca turist, trebuie să faci dovada că ai unde să stai. Trebuie să ai bani de cheltuială, dar şi bilet de întoarcere.