coral

Din ce în ce mai multe cercetări leagă somnul și calitatea acestuia de apariția Alzheimerului. Aceasta este cea mai întâlnită formă de demență, care apare în 70% dintre cazuri.

coral

Un studiu recent, care s-a întins pe mai mulți ani, confirmă că durata și calitatea somnului sunt decisive în apariția bolii, arată World Economic Forum.

Conform raportului apărut în jurnalul Brain, cel mai mare risc de demență îl au persoanele care fie dorm prea puțin, fie prea mult. În cazul acestora, declinul cogntiv este cel mai mare.

Studiul în cadrul căruia subiecții cu vârsta medie de 75 de ani au fost monitorizați timp de 4,5 ani s-a desfășurat la Washington University School of Medicine in St. Louis și a concluzionat că declinul cognitiv era pronunțat la cei care dormeau mai puțin de 4,5 ore pe noapte și la cei care se odihneau peste 6,5 ore pe noapte.

Însă somnul poate să nu fie de calitate oricât ai dormi și se pare că acest aspect este cel mai important.

Oamenii de știință spun că persoanele care nu se odihnesc bine, care se trezesc obosite sau de multe ori pe timpul nopții ar trebui să ceară ajutor, pentru a nu ajunge să aibă pierderi iremediabile la nivel cognitiv.

coral