Sezonul estival este în toi, iar litoralul românesc nu duce deloc lipsă de turiști. Pentru că în fiecare an aceștia își pun problema costurilor suplimentare ale vacanței, pe lângă cazare și mese, în articolul următor vom prezenta o mică analiză a prețurilor șezlongurilor în marile stațiuni de pe litoralul românesc, comparativ cu cele din Bulgaria sau Grecia. Iată cât costă să închiriezi un șezlong, în 2021.
Litoralul românesc, mai scump decât cel bulgăresc sau elen
În ultimii ani, plajele de pe litoralul românesc au fost acaparate tot mai mult de baruri, șezlonguri și baldachine, în timp ce zonele destinate pentru prosoape devin tot mai puține. Sigur că și confortul este altul atunci când stai pe șezlong, însă acest confort costă. Și destul de mult!
În cazul unei familii numeroase care alege să petreacă o săptămâna la mare, este posibil să se depășească cu mult bugetul, fiind nevoită să scoată bani frumoși din buzunar pentru închirierea șezlongurilor. Din acest motiv, tot mai mulți turiști români se plâng de prețurile mari de pe litoral, dacă luăm în calcul calitatea serviciilor oferite care, de multe ori, spun ei, lasă de dorit.
Mulți turiști spun că prețurile au ajuns să fie mai mari decât cele de pe litoralul bulgăresc sau grecesc, existând diferențe la toate capitolele. Și, cum era de așteptat, Mamaia Nord continuă să fie universul distracției, al luxului și al opulenței. Fie că este vorba de prețul unui șezlong, de o noapte de cazare sau de o masă la restaurant, totul are prețuri piperate aici.
Cât costă un șezlong, în 2021, în stațiunile din România
Cât costă un șezlong în Mamaia – în funcție de zona din Mamaia în care te afli, preţurile pornesc de la 25-30 de lei pentru un şezlong în partea de sud și de la 50 de lei/zi în timpul săptămânii și de la 75 de lei/zi pe timp de weekend dacă vorbim de Mamaia Nord. Prețul baldachinelor sunt mult mai ridicate, acestea pornind de la 180-200 de lei/zi.
Cât costă un șezlong în Constanța – în oraș, prețul pentru un șezlong pornește de la 20-25 de lei/zi pentru Plaja Modern.
Cât costă un șezlong în Năvodari – și aici prețurile sunt mai mici decât în Mamaia, în timpul săptămânii fiind 20-25 de lei, iar în weekend 30-35 de lei.
Cât costă un șezlong în Vama Veche – în stațiunea tinerilor lipsiți de inhibiții și cu chef nebun de distracție până î zori, prețul unui șezlong a crescut cu 5 lei față de anul trecut. Astfel, un șezlong în timpul săptămânii nu este mai ieftin de 30 de lei/zi, în timp ce în weekend prețurile pot depăși 35 de lei/zi.
Cât costă un șezlong în Eforie Nord – deși am spune că este o stațiune puțin mai liniștită și cu prețuri ceva mai rezonabile, ei bine, nu este chiar așa. Dacă înainte, specificul stațiunii Eforie Nord, acela de stațiune pentru familii, influența și prețurile practicate, ei bine, anul acesta prețurile au crescut destul de mult. În unele părți ale stațiunii un șelong poate costa și 35 de lei în timpul săptămânii.
Cât costă un șezlong în Neptun – aici, de luni până joi, prețul unui șezlong pornește de la 20 lei/zi, iar de vineri până duminică tariful este de 25 lei/zi.
Cât costă un șezlong în 2 Mai – și aici prețurile sunt ceva mai covenabile pentru toate buzunarele. Prețul unui șezlong cu umbrelă pornește de la 20 de lei/zi.
Cât costă un șezlong, în 2021, în stațiunile din Bulgaria sau Grecia
În Grecia sau Bulgaria, însă, lucrurile stau diferit. Calitatea serviciilor este, în cele mai multe cazuri, net superioară, iar preţurile sunt uneori la jumătate, indiferent dacă vorbim de cazare, mâncare sau alte facilităţi, spun turiștii. În timp ce pentru o sticlă de apă la noi poți ajunge să plătești chiar și 12 lei, la greci sunt oferite, adesea, gratis, pe plajă.
Un conaţional aflat pe litoralul grecesc spune într-o postare pe un grup de Facebook destinat vacanțelor că, în Elafonisi, a plătit 48 de lei pentru două şezlonguri şi o umbrelă, în timp ce la Mamaia un singur şezlong l-ar fi costat 50 de lei, chiar 75 în weekend. La postare s-au adunat numeroase comentarii în care fiecare și-a expus experiențele proprii.
Astfel, în Kamari, Santorini, dacă faci consumaţie de 4 euro, şezlongul este gratis, în timp ce în TOLO, masa cu scaunele, umbrela şi două şezlonguri le primeşti contra unei consumaţii de 7 euro. În Laconia, acestea sunt gratis dacă comanzi o cafea sau un suc care nu costă mai mult de 2,50 euro, la care primeşti bonus şi o sticlă de apă de 500 ml. În Skiathos, două șezlonguri și o umbrelă costă 10 euro.
„Grace Beach Bar Dikkela, la 15 min de Alexandropoli: 4 şezlonguri gratis. 2 Frape, 2 Sucuri Naturale Portocale şi 4 îngheţate mari 24€. 4 Sticle de Apă Plată la 0.5 Gratis. Îngrămădeală 0. Apa Cristal şi sute de peştişori de văzut în timpul înotului”, se arată într-un alt comentariu.
În ceea ce privește litoralul bulgăresc, acesta se laudă cu multe plaje în care șezlongurile și umbrelele sunt gratis, printre care: Varna, Burgas (centru și nord), Obzor, Primorsko, Nestinarka (zonă de camping), Aheloy, Atanasovska kosa sau Tsarevo (în centru). Același lucru nu este valabil și în cazul plajelor Sunny Beach, unde prețul pentru două șezlonguri și o umbrelă ajunge la 15 leva (aproximativ 38 de lei).
Un alt exemplu este plaja Golden Fish, unde pentru o umbrelă și un șezlong trebuie să scoți din buzunar 20 de leva (10 leva, fiecare). Și pe plaja Lozenets, prețurile sunt la fel. În schimb, pe plaja din Ravda, costul pentru o umbrelă și un șezlong scade la 8 leva. În Pomorie sau în zona Constantin și Elena o umbrelă și un șezlong costă 5 leva. Plaja Albena menține prețurile de anul trecut, o leva pentru umbrelă și șezlong.