coral

Capitala Transilvaniei este unul dintre cele mai importante centre regionale ale țării, concurând direct cu Bucureștiul din punctul de vedere al oportunităților profesionale oferite – și nu numai.
 

În ultimii ani, tot mai multe companii din domeniul IT-ului și-au deschis sedii în Cluj-Napoca, profitând de forța de muncă specializată existentă aici. În ciuda situației create de epidemia COVID-19, acest oraș continuă să fie atractiv pentru tineri – atât pentru studenți, cât și pentru cei dornici să avanseze în carieră. Dacă ai în plan să te muți aici în viitorul apropiat, cu siguranță te întrebi în ce zonă ar fi mai indicat să achiziționezi – sau să închiriezi – o locuință. Desigur că totul depinde, desigur, de cerințele și preferințele tale particulare, însă în cele de mai jos poți găsi o listă a celor mai sigure cartiere ale orașului, alături de o hartă a acestora.
 

Cele mai sigure cartiere din Cluj-Napoca Dacă ești hotărât să te muți aici, te vei bucura să afli că, în comparație cu Bucureștiul, Cluj-Napoca este un oraș sensibil mai liniștit, majoritatea cartierelor sale fiind destul de „aerisite” și având acces la o multitudine de spații verzi. Zonele enumerate mai jos se numără printre cele mai căutate de către potențialii cumpărători, ele fiind  atractive din punctul de vedere al gradului de siguranță, dar și în ceea ce privește calitatea mediului înconjurător, curățenia și zgomotul, accesibilitatea transportului public, dar și anumiți indicatori socio-economici.

Cartierul Grigorescu

Cartierul Grigorescu este amplasat la periferia vestică a orașului – dacă jumătatea sa de est este mărginită de alte patru subdiviziuni ale Clujului (Gruia, Centru, Plopilor și Mănăștur), partea de vest se continuă cu o amplă zonă verde, din care o bună parte este reprezentată de pădurea Hoia-Baciu. Acest fapt poate fi considerat un important avantaj pentru locuitorii cartierului, atât din punctul de vedere al oportunităților de petrecere a timpului liber, cât și din cel al calității aerului. Un avantaj important oferit de această zonă este liniștea – ceea ce înseamnă că ar fi o bună alegere pentru cumpărătorii (sau chiriașii) pentru care locuința ideală înseamnă, mai presus de orice, tihnă. Având în vedere că pe o bună parte din suprafața cartierului se găsesc aproape exclusiv case și vile, densitatea populației este, în mod firesc, mai redusă decât în alte zone unde blocurile predomină (cum ar fi Mănășturul, spre exemplu). La această caracteristică contribuie din plin și faptul (observabil cu ochiul liber) că partea de nord – vest a cartierului, dincolo de strada Donath, este, de fapt, o amplă întindere de terenuri (cele câteva case se găsesc mai ales spre interiorul cartierului).

Cartierul Mănăştur

Mănășturul este unul dintre cele mai mari cartiere din Cluj-Napoca, atât ca suprafață, cât și ca număr de locuitori. Este amplasat la periferia orașului, în zona de sud-vest, fiind mărginit la nord de cartierele Grigorescu și Plopilor, iar la est de Centru, Zorilor și Europa. În zona de vest se învecinează cu localitatea Florești. Dacă iei în calcul să te muți aici, te vei bucura să afli că localizarea și configurația generală a acestui cartier prezintă câteva avantaje importante. Unul dintre acestea ar fi că, dată fiind amplasarea sa periferică, Mănășturul este înconjurat, pe partea de sud-vest, de o amplă zonă de vegetație (o parte importantă este reprezentată, în sud, de Pădurea Făget). În plus, cartierul este, în general vorbind, unul aerisit – în ciuda numărului relativ ridicat de locuitori. Blocurile (în special cele vechi) sunt prevăzute și cu zone verzi, iar, pe lângă locurile de joacă amenajate pentru copii, locuitorii au la dispoziție și câteva parcuri pentru petrecerea timpului liber. Cartierul Andrei Mureșanu Amplasat cam în mijlocul orașului Cluj-Napoca, zona Andrei Mureșanu se învecinează cu alte patru cartiere ale acestuia, respectiv Zorilor la vest, Centru la nord-vest, Gheorgheni la nord-est și Bună Ziua la sud-est. Având dimensiuni relativ reduse, această zonă este alcătuită în mod predominant din case și vile – cu toate că aici pot fi găsite câteva blocuri construite înainte de Revoluție. Cartierul este, așadar, unul liniștit și „aerisit”, neducând  lipsă de spații verzi. Dincolo de aceste caracteristici, unul dintre cele mai importante avantaje în ochii potențialilor cumpărători de locuințe interesați de o achiziție în Andrei Mureșanu este reprezentat, bineînțeles, de apropierea de proximitatea zonei centrale a orașului – unde se găsesc o multitudine de puncte de interes, de la muzee, parcuri și magazine până la spitale și instituții de învățământ (inclusiv universități).

Cartierul Gheorgheni

Amplasat în partea central-estică a Clujului, zona Gheorgheni se învecinează cu opt alte subdiviziuni ale orașului, anume Andrei Mureșanu și Centru și la vest, Mărăști și Între Lacuri la nord, Sopor la est și Borhanci, Becaș și Bună Ziua la sud. Deși ca întindere are dimensiuni medii, aceasta se distinge printr-o densitate mai ridicată a populației comparativ cu alte zone similare sau chiar mai mari ca suprafață, dar care sunt alcătuite majoritar din case (precum Dâmbul Rotund, Someșeni sau Făget). Cu toate acestea, în comparație cu Mănășturul, care este alcătuit în mod preponderent din blocuri ridicate înainte de Revoluție, aici se găsesc și destule case și vile. Dată fiind structura sa, această zonă poate răspunde atât cerințelor celor aflați în căutarea unei case, cât și ale acelora care își doresc un apartament. Apropierea de Centru și facilitățile oferite locuitorilor săi fac din Gheorgheni unul dintre cele mai căutate cartiere din Cluj-Napoca. Un alt avantaj important pentru potențialii cumpărători este reprezentat de amploarea spațiilor verzi, în special în zonele de blocuri din centru și sud.

Cartierul Zorilor

Amplasat în jumătatea de sud a municipiului Cluj-Napoca, Zorilor este un cartier de dimensiuni relativ reduse – cel puțin comparativ cu ale subdiviziuni ale orașului, precum Mănăștur sau Someșeni. În nord, este mărginit de Centru, în vest de Plopilor și Mănăștur, în sud de Europa, iar în est de Bună Ziua și Andrei Mureșanu. Un atu important al cartierului, atât pentru potențialii cumpărători, cât și pentru chiriași, este reprezentat, bineînțeles, de localizarea sa favorabilă, în proximitatea centrului vechi. În Zorilor se găsesc numeroase blocuri ridicate în perioada comunistă (concentrate îndeosebi în partea de centru-vest), dar și zone de case și vile (mai ales în nord, sud și est). Datorită bunei reprezentări a celor două segmente de piață, Zorilor este o opțiune demnă de luat în calcul atât de către cumpărătorii de apartamente, cât și de către cei care și-ar dori să locuiască la bloc. Cartierul este, în general vorbind, unul destul de verde și liniștit, pliindu-se, astfel, pe cerințele familiilor cu copii. Apropierea de Centru, pe de altă parte, îl face o alegere potrivită pentru studenții și tinerii care își doresc să aibă acces facil la oportunitățile oferite de viața orașului.
 

coral

coral