Mai mulți cetățeni care locuiesc în cartierul Europa din Cluj-Napoca trăiesc cu disperare aceste zile și asistă neputincioși la o situație greu de imaginat. Casele lor, pentru care au muncit o viață, o iau pur și simplu la vale din cauza unui șantier uriaș autorizat de Primăria Cluj-Napoca.
Ei au sesizat autoritățile competente încă din luna februarie a acestui an, când au observat mai multe nereguli, însă nici Primăria, nici Inspectoratul de Stat în Construcții, nu au luat măsuri ferme. Șantierul continuă chiar și în aceste condiții, infomrează Cluj24.
Un stâlp de electricitate s-a scufundat pur și simplu în pământ, porțile caselor și aleile sunt rupte, inclusiv rețeaua de gaz a fost afectată. O casă întreagă s-a deplasat din locul în care a fost ridicată, conform unor expertize plătite din banii proprietarilor.
Kiraly Ștefan este unul dintre cei care locuiesc pe strada Victor Papilian. Este inginer constructor și, întâmplător, a construit șantiere mult mai mari decât cel care îl afectează și unde ar urma să fie construite mai multe case.
El a fost primul care a sesizat Poliția Locală și Inspectoratul de Stat în Construcții, când a observat că soluția tehnică aplicată pe teren nu este una corespunzătoare. După mai multe luni, a primit răspuns de la Inspectoratul de Stat în Construcții, prin care era informat că firma a fost obligată să remedieze problemele.
Constructorul nu a pus în practică ce i s-a recomandat și, pe cale de consecință, a fost și sancționat, iar lucrările au fost sistate.
Însă nu pentru mult timp, pentru că beneficiarul ar deține 4 autorizații de construcție acolo, și degeaba i s-a spus să oprească lucrările pe una dintre ele.
Prima autorizație pentru case a fost primită în 2016, însă autorizația a fost reînnoită în 2020.
”Anul trecut au realizat niște sisteme de sprijinire a pereților verticali, denumiți tehnic sistem de sprijinire berliz, total neadecvat pentru aceste terenuri. Rezultatul este cel pe care îl vedeți acum, pe stradă: prăbușiri, ruperi de conducte, de instalații, de cabluri, este consecința a o serie de neglijențe a autorităților competente. S-a dat o autorizație de construcție pe un proiect greșit, care nu are legătură cu terenuri cu apă subterană și nisipuri în componență.
Problema gravă este că acest individ face în regie proprie aceste lucrări – care în mod normal trebuia să fie făcute de o firmă de specialitate, care are tehnologie, oameni competenți, utilaje adecvate, cum scrie în Normativul 124 din 2014, care reglementează foarte clar modul de proiectare și execuție și monitorizare a acestor lucrări. Instituțiile abilitate n-au urmărit anul trecut modul în care se face execuția. Omul acesta a săpat aici cum a vrut și a făcut ce a vrut. Ei trebuia să scoată apa subterană de pe șantier, însă fără să afecteze nisipurile de sub casele noastre. Rezultatul este catastrofa pe care o vedeți”, a declarat Kiraly Ștefan pentru Cluj24.