coral

Cataracta este principala cauză de pierdere a vederii la adulţii cu vârstă de peste 55 ani. Aceasta reprezintă opacifierea cristalinului natural al ochiului. Datorită acestei afecţiuni,  vederea devine neclară , culorile strălucitoare devin şterse iar vederea pe timp de noapte este îngreunată.

coral

”Cataracta poate reprezenta motivul pentru care ochelarii de vedere care înainte vă erau de folos acum par să nu mai fie utili. Singura metodă de a trata cataracta este intervenţia chirurgicală prin care se îndepărtează cristalinul natural opacifiat înlocuindu-se cu un cristalin artificial, pentru a vă reda vederea şi pentru a vă îmbunătăţi calitatea vieţii sub numeroase aspecte”, potrivit Căpitan medic dr. Corina Cristina Cernat, medic specialist Oftalmologie, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Tipuri de cataractă, principala cauză de pierdere a vederii la adulţi

• Cataractă secundară ( = un termen impropriu pentru Sindromul de opacifiere a capsulei posterioare, capsulă pe care stă cristalinul artificial): poate apărea la 2-3 ani de la operația de cataractă, la aproximativ 5-15% din pacienți
• Cataractă congenitală: apare de la naștere sau în primii ani de viață
• Cataractă traumatică: se poate formă după unele traumatisme directe la ochi sau în zona ochiului
• Cataractă cortizonica: este produsă de utilizarea în timp îndelungat a unor medicamente pe baza de cortizon
• Cataractă patologică apare, chiar la vârste mai tinere, în asociere cu unele boli generale: diabet zaharat, unele boli de rinichi, lucrul îndelungat în medii toxice, boli endocrine etc.
• Cataractă complicată: apare în asociere cu unele boli oculare: uveite–iridociclite (inflamații oculare), dezlipire de rețînă veche, tumori oculare etc.
• Cataractă comună, de vârstă: apare o dată cu înaintarea în vârstă, ceea ce determina opacifierea progresivă și creșterea durității cristalinului; etiologia nu se cunoaște

Există următoarele tipuri de cataractă, diferențiate cauzele care le-au determinat

Continuarea pe Ziar Medical – Cataracta – simptome și tratament

coral