Primăria Cluj, la fel ca majoritatea primăriilor din România, e foarte darnică atunci când vine vorba de salarii. Lefurile angajaților la primărie, desigur că despre acelea este vorba. Astfel se face că, în ultimul an au beneficiat de trei majorări salariale, dar și de sporuri. Printre aceștia, un salariu incredibil are și Emil Boc.
Emil Boc are un salariu incredibil
Se pare că, angajaţii municipalităţii clujene sunt mai bine plătiţi decât ”colegii” de la Bucureşti. Astfel Emil Boc are un salariu incredibil, întrecându-l pe premierul Ludovic Orban. Boc are un salariu de 23.400 de lei lunar, în timp ce primul-ministru ia 22.256 lei. Nici viceprimarii din Cluj nu stau mai rău la acest capitol. Un salariu de viceprimar ajungând la 20.800 de lei.
Venituri pe măsura muncii depuse are şi secretarul general al unităţii administrativ teritoriale Cluj (16.614 de lei), iar directorii între 16.391 de lei şi 14.495 de lei. Nu e rea nici meseria de şef de birou sau un şef de oficiu care aduce un salariu lunar de 13.157 de lei. Coborâm în ierarhie unde găsim poliţiştii locali care ajung la 7.360 de lei lunar.
Se pare că și cele mai slabe meserii din cadrul Primăriei Cluj sunt mai bine plătite ca în București. Astfel, un şofer angajat al Primăriei Cluj câştigă 5.665 de lei (faţă de 4.093 la Bucureşti), iar o bucătăreasă sau o lenjereasă iau în fiecare lună 5,748 de lei. O leafă ceva mai mică au portarii, paznicii, manipulanţii de bunuri şi curierii – 4.748 de lei, în timp ce un casier sau un magazioner duce acasă 5.581 de lei, potrivit adevărul.ro .
ompletarea acestor salarii, se face cu adăugarea sporurilor. Amintim sporul pentru condiţii de muncă, care se acordă pentru activitatea desfăşurată în cadrul programului normal de lucru. Acest spor contribuie cu încă 15% din salariul de bază aferent lunii decembrie 2019. Nici cei care se ocupă cu fondurile europene nu o duc acceptabil, așa că un plus de 50% din salariu este binevenit. Cu același procent se ridică și salariile celor cu titlu de doctor. Doctori avem mulți, acum depinde în ce domeniu. La toate acestea se mai adaugă și voucherele de vacanță și indemnizație de mâncare. La astfel de salarii, este de înțeles că rămân puțini bani pentru hrană.
Iată că, și în acest an, după munca asiduuă depusă, mai are loc o majorare de salarii. Există și o motivație pentru aceste creșteri salariale.
„La eliberarea buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă au fost identificaţi următorii factori de risc pentru munca cu activitate la birou: suprasolicitare neuro-psihică, suprasolicitare vizuală, suprasolicitare osteo-musculo-articulară, risc de accidente de muncă, expunere profesională la zgomot, risc de expunere la agenţi biologici”, conform referatului depus.
Așa cum suntem obișnuiți să se aprobe legile și propunerile doar în favoarea aleșilor noștri, consilierii locali au aprobat fără rezerve propunerea. În plus, Primăria Cluj-Napoca le-a acordat angajaţilor sporuri şi premii, unele dintre acestea la limita legalităţii. De ce nu, dacă există și are balta pește?
Potrivit Curții de Conturi, Primăria Cluj-Napoca a fost acuzată că ar fi acordat angajaților premii și sporuri nelegale. Mai pe scurt, au fost efectuate plăţi nelegale pentru ore prestate în afara programului normal de lucru sau în zilele de sărbători legale. Ei bine, până la răspunderea legală, dacă va fi vreuna, o mână spală pe alta.