Pentru a înțelege corect măsurile și regulile care se aplică în situația în care rata de incidență cumulată a infectării cu COVID-19 este mai mare de 3/1000 de locuitori, vă punem la dispoziție un set de întrebări și răspunsuri care să vină în ajutorul dumneavoastră.
Sălile de sport rămân deschise atunci când rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 într-o unitate administrativ teritorială este mai mare de 3/1000 locuitori?
DA. H.G. nr. 856/14.10.2020 permite desfășurarea activităților sportive în sălile de sport, cu respectarea normelor de prevenire stabilite prin Ordinul comun nr. 1.219/1.634/23.09.2020 al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.
Există obligativitatea purtării măștii în sălile de sport atunci când rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 într-o unitate administrativ teritorială este mai mare de 3/1000 locuitori?
NU. H.G. nr. 856/14.10.2020 permite desfășurarea activităților sportive în sălile de sport, cu respectarea normelor de prevenire stabilite prin Ordinul comun nr. 1.219/1.634/23.09.2020 al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății. Cu excepția perioadei de desfășurare a activităților fizice intense, purtarea măștii este obligatorie pe toată perioada prezenței în sală.
Pentru activitățile în aer liber (alergat, mers pe bicicletă, etc.) se va purta masca de protecție în mod obligatoriu atunci când rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 într-o unitate administrativ teritorială este mai mare de 3/1000 locuitori?
NU. În conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 50/26.10.2020, art. 3, este permisă înlăturarea măștii pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane.
Este permis fumatul sau consumul de produse alimentare și băuturi pe stradă, atunci când rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 într-o unitate administrativ teritorială este mai mare de 3/1000 locuitori?
DA. În conformitate cu prevederile Hotărârii CNSU nr. 50/26.10.2020, art. 3, este permisă înlăturarea măștii pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane.
Se suspendă activitatea creșelor și after-school-urilor, atunci când rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 într-o unitate administrativ teritorială este mai mare de 3/1000 locuitori?
NU. Creșele și after-school-urile nu sunt vizate de prevederile Ordinului nr. 5487/1494/2020.
Se închid școlile și grădinițele atunci când rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 într-o unitate administrativ teritorială este mai mare de 3/1000 locuitori?
Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile de învăţământ vor urma unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenţei cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori). La o rată a incidenţei cumulate peste limita de alertă de 3/1.000 locuitori, DSP Cluj va prezenta CJSU Cluj o analiză a situaţiei epidemiologice din localitate. În funcţie de existenţa transmiterii comunitare în localitate şi numărul de focare existente în unităţile de învăţământ din localitate, precum şi alte criterii de risc, CJSU Cluj poate decide, prin emiterea unei hotărâri, suspendarea temporară a activităţilor didactice care presupun prezenţa faţă în faţă din unităţile de învăţământ (scenariul 3), cursurile desfăşurându-se online. În absenţa unei astfel de decizii, unităţile de învăţământ din localitatea respectivă vor funcţiona în scenariul 2.
Terasele pot funcționa atunci când rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 într-o unitate administrativ teritorială este mai mare de 3/1000 locuitori?
DA. În conformitate cu prevederile H.G. nr. 856/14.10.2020, Anexa nr. 3, art. 6, pct. 5, prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite.
Este permis să călătorim atunci când rata de incidență cumulată a cazurilor de COVID-19 într-o unitate administrativ teritorială este mai mare de 3/1000 locuitori?
DA. H.G. nr. 856/14.10.2020 nu interzice intrarea, ieșirea sau șederea într-o unitate administrativ teritorială în care s-a depășit pragul de 3/1000 locuitor, cu excepția situației în care a fost instituită carantina zonală conform legii.
Părinții care stau acasă pentru desfășurarea orelor online vor fi plătiți de către angajatori ?
DA. În conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 147/28.08.2020, art. 2 alin. 1, aceștia au dreptul la zile libere plătite pe toată perioada în care se decide limitarea sau suspendarea activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară.
Sunt permise evenimentele private conform legislației în vigoare?
NU. În conformitate cu H.G. nr. 856/14.10.2020, Anexa nr. 3, art. 1, pct. 12 și pct. 13, se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) în spații închise și deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente.