coral

Trei dintre hepatitele virale se cronicizează într-o proporție mare. Infecția cronică cu virusul hepatitei B și C reprezintă o problemă de sănătate publică în întreaga lume.

Datorită măsurilor de educație medicală (campanii de conștientizare a pericolului) și datorită reglementărilor sanitare, în ultimii ani s-a restrâns destul de mult posibilitatea de răspândire a bolii, dar pericolul nu a dispărut.

Ce sunt hepatitele virale?

Hepatitele virale sunt un grup de boli caracterizate prin inflamarea țesutului hepatic (a ficatului) având drept cauză o infecție virală.

Hepatitele virale sunt de mai multe feluri, în funcție de virusul care le produce. De aceea ele au fost notate de la A la E. Aceeași denumire primind și virului responsabil de boală: A, B, C, D și E.

Citeste și:  Hepatita C – Ai peste 50 de ani? S-ar putea să fii bolnav. Fă urgent un test VHC!

Două dintre hepatitele virale sunt predominant acute

Hepatita virală tip A se transmite pe cale digestivă (prin apă infestată, mâini murdare, materii fecale) și are un tablou de boală zgomotos și acut. Febră, vărsături, colorarea tegumentelor (pielii) în galben, oboseală intensă. Odată trecut prin boală, pacientul primește imunitate pentru tot restul vieții, iar cronicizarea este foarte rară.

Hepatita de tip E se transmite preponderent pe cale…

Continuarea pe Ziar Medical – Pericolul transmis de viruși. Atenție ficatul.

coral

coral