coral

Acuratețea rezultatelor investigațiilor de laborator depinde în mare măsură de modul de  recoltare a probelor biologice . Rezultatele acestor analize medicale pot fi afectate, sau pot varia în funcție de particularitățile de vârstă și sex, de momentul ciclului menstrual, de consumul de medicamente sau alcool, de efortul fizic epuizant. Chiar dacă observați unele valori în afara limitelor normale, nu vă impacientați, lăsați-l pe specialist să le interpreteze.

coral

Anumite analize medicale sunt de preferat să se facă anual. E indicat să faceți, anual, următoarele analize: hemograma, glicemia, VSH, colesterolul, creatina, TGO, TGP, examenul sumar de urină, MRF, ECG, examenul ginecologic sau rectal, examenul sânilor, examenul oftalmologic și ecografia abdominală.

Recoltarea probelor se face înaintea oricărei proceduri diagnostice sau terapeutice, ideal între orele 7 și 9 dimineața, pe nemâncate.

Pentru evaluarea metabolismului lipidic se recomandă ca recoltarea să se efectueze după 12 ore de la ultima masă.

De asemenea, NU se recomandă consumul de băuturi (ceai/cafea) sau alcool, nu se fumează, iar recoltarea de sânge este bine să se facă înainte de administrarea medicației.

Continuarea pe Ziar Medical – Aveți de făcut analize medicale? Iată ce trebuie să știți!

coral