Cele mai cunoscute tradiții și superstiții, din România, de Mărțișor. Ce e bine să faci, în prima zi a primăverii, ca să ai noroc tot anul. Știm cu toții că pe data de 1 martie sărbătorim sosirea primăverii și Mărțișorul. Tradiția este veche de sute de ani, dar s-a păstrat în timp și ne bucurăm în fiecare an de acest obicei de a dărui. În acest articol veți afla cele mai cunoscute tradiții și superstiții, din țara noastră, de Mărțișor.
Cele mai cunoscute tradiții și superstiții, din România, de Mărțișor
Mărțișorul este un simbol străvechi al primăverii, al renașterii și al veseliei. Acesta este reprezentat de un obiect micuț legat cu un șnur împletit, de culoare alb și roșu, care semnifică lupta vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii. De asemenea, este considerat un talisman care aduce noroc și belșug.
Există numeroase tradiții și superstiții legate de această sărbătoare, dar sunt din ce în ce mai puţin respectate. Însă, în unele regiuni, oamenii cred cu tărie că încălcarea acestor reguli le va aduce ghinion. O tradiție care s-a păstrat de sute de ani este faptul că femeile si fetele primesc mărțișoare și le poartă pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primăverii. Doar în Moldova situația este exact invers. Fetele oferă mărțișoare băieților, însoțit de ghiocei.
Mărțișorul se prinde la mână sau în piept, iar șnurul de culoare alb și roșu are o semnificație aparte. Astfel albul reprezintă masculinitatea, iar roșul înseamnă feminitatea, iubirea, veselia. Prin urmare, masculinitatea se îmbină perfect cu feminitatea, vara se îmbină cu iarna, iar caldura se unește cu frigul.
Indiferent de cum alegi să-l porți, Mărțișorul se poartă tot timpul lunii sau,în unele zone, până pe data de 9 martie. Persoanele care vor respecta aceste reguli vor avea parte de noroc tot anul, sănătate și bunăstare. După ce a trecut perioada, Mărțișorul nu se aruncă, deoarece acest lucru aduce ghinion.
Șnurul se leagă de un copac și se spune că va avea roade bogate. De asemenea, o altă tradiție spune că între 1 și 9 martie se aleg babele, care îți arată cum va fi vremea și vremurile, pentru fiecare, pe tot parcursul anului: senină, înnorată, luminoasă sau ploioasă. Conform unei legende vechi, se spune că baba Dochia obișnuia să toarcă și să-și scuture cele nouă cojoace, pe tot parcursul celor nouă zile.
O altă tradiție spune că mamele trebuie să prindă la mana copilului sau nivelul gâtului o monedă de argint și să aibă grijă să nu fie văzute de o femeie însărcinată. Se spune că dacă această superstiţie nu este respectată, bebeluşul se va naşte cu un semn. De asemenea, copilul care va purta mărțișorul va fi ca argintul curat și sănătos.
Nu doar mărțișorul reprezintă ceva, ci și gestul în sine de a dărui. În popor se spune că a dărui un mărțișor cu inima curată înseamnă să convingi soarele să-ți ofere sănătate, belșug, bucurie, bunăstare și dragoste. De asemenea, gestul bărbaților de a oferi mărțișoare femeilor este de fapt un îndemn la armonie, uniune și înțelegere.
În prezent, tradiția de a purta mărțișorul toată luna martie s-a păstrat. Ulterior, acesta se leagă de ramurile unui pom fructifer. Se crede ca acesta va aduce belșug în casele oamenilor. Tradiția Mărțișorului este respectată în România, Republica Moldova și teritoriile învecinate locuite de români sau aromâni. Obiceiuri asemănătoasre sunt întâlnite și în Bulgaria, Albania și Macedonia.