Doi dintre cei mai titrați medici clujeni, neurochirurgul Prof. Dr. Ștefan Florian și chirurgul Conf. Dr. Simion BRAN, au făcut o plângere prealabilă împotriva ordinului Ministerului Sănătății prin care cei doi au fost demiși, intempestiv, din consiliul de administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca (SCJUCN). În condițiile în care activitatea lor este ireproșabilă, cei doi medici cer socoteală ministerului pentru emiterea acestui document.
Doi dintre cei mai cunoscuți medici clujeni, neurochirurgul Ștefan Florian și chirurgul Simion Bran, cer Ministerului sănătății revocarea unui ordin emis la începutul anului prin care cei doi au fost demiși din consiliul de administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
Cei doi medici au fost schimbați strict pe criterii politice prin mutarea ministerului din ”curtea” PNL în cea a USR-PLUS, informează Gazeta de Cluj.
Interesant la acest ordin este faptul că medicii Florian și Bran au fost numiți în CA-ul spitalului pentru a îi schimbă pe medicii George Dindelegan și Simona Rednic, despre care fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a apreciat că ”activitatea lor nu este conformă cu așteptările”.
”La data de 06.01.2021 a fost emis și comunicat Ordinul nr. 5/06.01.2021 privind desemnarea membrilor titulari și supleanți în Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgența Cluj-Napoca (SCJUCN), județul Cluj.
Prin intermediul acestuia (art. 1), au fost numiți în calitate de reprezentanți ai Ministerului Sănătății în Consiliul de Administrație al SCJUCN următorii: Marius Ionuț Ungureanu, Călin George Dindelegan și Simona Rednic.
Aceste funcții erau ocupate de subsemnații până la numirea noilor administratori. Din acest motiv calitatea noastră de administratori/reprezentanți ai Ministerului Sănătății a încetat automat în virtutea Ordinului atacat.
Precizăm că subsemnații am fost numiți în calitatea de reprezentanți ai MS prin Ordinul nr. 1985/13.11.2020 tocmai pentru a-i înlocui pe domnii Dindelegan și Rednic datorită faptului că fostul ministru al Sănătății, domnul Nelu Tătaru, a considerat că activitatea dânșilor nu este conformă cu așteptările.
Precizăm că Ordinul atacat nu prezintă nicio explicație pentru care ministrul Sănătății procedează astfel, motiv pentru care apreciem că acesta este vădit nelegal impunându-se revocarea sa. Principalul motiv de nelegalitate care se impune a fi constatat cu forța evidenței constă în nemotivarea actului administrativ”, se arată în plângerea prealabilă.
Demiterea medicilor Ștefan Florian și Simion Bran a fost făcută de fostul ministru Vlad Voiculescu în situația în care ei și-au îndeplinit atribuțiile de manageriat ireproșabil.
”Subsemnatul Prof. Dr. Ioan Ștefan Florian, șef Secție Clinică Neurochirurgie și Conf. Dr. Simion Bran – șef Secție Clinică Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, suntem medicii care pe baza criteriilor obiective ale numărului de cazuri rezolvate și al complexității cazurilor tratate (Indice de Case Mix-ICM) au ocupat primele două locuri în Raportul Medici Spital Clinic Județean de Urgență Cluj, generat de modulul DrgPedia, pe ultimii 4 ani.
În baza aceluiași raport se poate constata că prin activitatea profesională și calitatea serviciilor medicale oferite, subsemnații am realizat împreună un beneficiu anual de aproximativ 9 milioane RON în conturile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj (SCJUC) pe baza serviciilor decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în ultimii 4 ani (vezi facsimil 1)”, se mai arată în plângerea prealabilă.
Neurochirurgul Ștefan Florian a coordonat activitatea secției de Neurochirurgie, secție care a avut realizări anuale între 13 și 15 milioane lei, fiind secția SCJUCN cu cele mai mari realizări în ultimii 4 ani.
În mod similar, de la investirea ca Șef Secție Chirurgie Oro-Maxilo-Facială 2, chirurgul Simion Bran a coordonat activitatea secției de așa manieră încât a devenit una din cele mai performante secții ale spitalului sub raportul sumelor DRG realizate.
Pe de altă parte, medicii numiți de fostul ministru Vlad Voiculescu au avut criterii de performanță inferioare (facsimil 2).
Primul ordin al fostului ministru al Sănătății Vlad Voiculescu
Pe 6 ianuarie, primul act al ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost să emită ordinul menționat anterior prin care managerul spitalului clujean, Petru Șușcă și consiliul de administrație au fost schimbați. În locul lui Șușcă, ministrul Voiculescu a numit-o pe Claudia Diana Gherman, medic chirurg și conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj.