Descoperire medicală revoluționară: cancerul ar putea fi vindecat cu ajutorul unei celule care este parte a sistemului nostru imunitar, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Cardiff, citați de BBC News. Este vorba despre un nou tip de celulă a sistemului imunitar, care a fost descoperită din întâmplare. Ar putea fi o descoperire istorică, relatează The Telegraph.
Cercetătorii de la Universitatea Cardiff au analizat sângele de la o bancă din Țara Galilor, în căutarea de celule imunitare care ar putea lupta împotriva bacteriilor, dar au găsit un tip complet nou de celulă T. Cercetarea a fost făcută doar în laborator, iar tratamentul nu a fost testat pe pacienți. Cu toate acestea, experții sunt de părere că descoperirea are un potențial enorm.
Oamenii de știință britanici au explicat că la baza cercetării lor se află “celula T”- o celulă imunitară, care <scanează> organismul pentru a afla dacă în acesta există amenințări care trebuie eliminate.
”Există șansa de a trata toți pacienții. Înainte, nimeni nu credea că acest lucru este posibil. Avem perspectiva unui tratament universal, cu o singură celulă T care să fie capabilă să distrugă mai multe tipuri diferite de cancer. Celulele T au receptori la suprafață, care le permit să vadă organismul la nivel chimic”, a declarat profesorul Andrew Sewell, autor principal al studiului și expert în celule T, pentru postul BBC.
Dacă descoperirea ar fi pusă în practică, totul ar începe cu o probă de sânge prelevată de la persoană cu cancer. Celulele T vor fi extrase și apoi modificate genetic, astfel încât acestea să fie reprogramate pentru a depista cancerul. Celulele modificate ar putea fi înmulțite în laborator și apoi transplantate pacientului.
Deocamdată s-au făcut teste doar pe celule din laborator. Astfel, echipa din Cardiff a descoperit o celulă T care a ucis o mare varietate de celule canceroase în laborator, de la cancerul de piele la cel la colon, la plămâni, la sân, la prostată, la rinichi, la oase, cel ovarian și cel cervical. Acea nouă celulă imunitară are un receptor care nu a mai fost depistat până acum și care acționează ca un cârlig. Astfel se lipește de majoritatea cancerelor umane, dar ignoră celulele sănătoase.După eliminarea celulelor canceroase, țesuturile normale au rămas intacte, lucru care este încă investigat.
În momentul de față, există deja terapii care folosesc celulele imunitare pentru a lupta împotriva unor tipurilor specifice de cancer, dar ele sunt eficiente doar în cazul unor forme de leucemie și nu funcționează în cazul tumorilor solide, care reprezintă cele mai multe tipuri de cancer.