coral

Chisturile ovariene sunt afecțiuni frecvente și apar în general independent de vârstă, neexistând o corelație clară în acest sens. Situate la nivelul ovarelor, chisturile sunt de cele mai multe ori descoperite în mod accidental, în urma unor controale de rutină. Totuși, deși apariția lor este frecventă, chisturile ovariene nu trebuie tratate cu superficialitate, deoarece ele se pot agrava și în timp și pot pune în pericol sănătatea femeii și a organelor de reproducere. 

Chisturi ovariene – cauze 

Nu există o cauză anume care să determine apariția chisturilor ovariene. Fiind vezicul cu lichid prezente la nivelul ovarelor, ele pot fi practic trecute cu vederea, ignorate, drept pentru care nu se știe o cauza anume care să determine apariția lor. În plus, în destul de multe cazuri aceste chisturi pot dispărea în timp, se pot retrage, însă este important ca o dată descoperite acestea să fie monitorizate de catre un medic specialist. Vârsta se pare că nu poate constitui un factor favorizant, deoarece vorbind din punct de vedere medical, riscul apariției de chisturi ovariene scade o dată cu apariția menopauzei. Factorii de risc se referă însă la istoric în familie de diagnostic de chisturi ovariene, cazurile de menstruație precoce, cazurile de infertilitate, problemele hormonale sau menstruațiile neregulate.

Complicații chisturi ovariene

Există trei categorii de chisturi ovariene, fiecare relaționate de o situație sau mai bine spus de o condiție medicală aparte: chisturi ovariene legate de menstruație, numite chisturi funcționale, chisturi care au legătură cu endometrioza și chisturi teranom, care de regulă se prezintă sub o formă soldă, nu lichidă așa cum ar fi normal (aspect de os, formațiuni dure).
Complicațiile chisturilor ovariene fac referire la rupturi de chist sau la deplasări sau torsiuni de chist, care se pot prezenta sub forma unor dureri abdominale puternice. Durerea debutează sub o formă ascutiță, fiind un semnal clar de alarmă care ar trebui să trimită pacienta la medic, în vederea realizării unui consult. Este important ca aceste afecțiuni să fie depistate la timp, tocmai pentru a urma un tratament prescris de către medicul specialist sau pentru a interveni în mod chirurgical pentru îndepărtarea chisturilor ovariene. În urma consultului se poate stabili cu exactitate care este metoda potrivită de tratament.

Tratamentul chisturilor ovariene

Calea pentru îndepărtarea chisturilor ovariene este cea chirurgicală. Din fericire, pacientele nu trebuie să își facă griji, datorită faptului că metodele de eliminare sunt astăzi moderne, chirugia laparoscopică luând locul chirurgiei clasice. Acest lucru presupune multiple avantaje, cum ar fi recuperarea mult mai rapidă a pacientei, recăpătarea mai rapidă a mobilității, cicatrici aproape insesizabile (cu mult mai mici decât în cazul chirurgiei clasice, datorită faptului că intervenția se face punctual și localizat și nu necesită tăieturi mari și inestetice sau cusături) și durere mult mai scăzută. 
Chisturile ovariene pot fi evidențiate ecografic încă de timpuriu și de aceea medicii recomandă realizarea a cel puțin două controale de rutină pe an pentru a putea evalua situația. Acestea, alături de alte testări specifice, pot scuti pacientele de agravarea unei situații ce poate fi tratată.

Nightwhisper

 

Clinica VenArt Cluj pune la dispoziția pacienților o serie de specialități medicale: chirurgie ORL Cluj, chirurgie vasculară, chirurgie generală, ginecologie oncologica Cluj, laparoscopie  Cluj.

coral

coral