Potrivit unei analize, România are în prezent 782 de locații publice de încărcare pentru vehiculele electrice. În perioada august 2020 – aprilie 2021, numărul stațiilor a crescut cu 44%.
Infrastructura deficitară este unul dintre motivele pentru care românii sunt încă sceptici în ceea ce privește mașinile electrice. Dar, potrivit unei analize realizate de Lektri.ro, infrastructura necesară încărcării mașinilor cu zero emisii este într-o continuă evoluție în țara noastră.
România numără, în acest moment, 782 de stații publice de încărcare pentru vehiculele electrice. În intervalul august 2020 – aprilie 2021, numărul acestora a crescut cu 44%, de la 542 la 782.
Cele mai multe se află în București – Ilfov, Timiș și Cluj. Topul este condus de Capitală, unde se regăsesc 158 de stații publice, iar apoi urmează Timiș cu 53 de locații, Ilfov cu 42, Cluj cu 41 și Constanța cu 40.
Județele Sălaj (1 singură stație), Ialomița (2), Giurgiu (3), Brăila (3) și Teleorman (4) se află la coada clasamentului.
În ceea ce privește evoluția pe regiuni, cele mai multe creșteri s-au înregistrat în Muntenia. În perioada amintită mai sus, au fost adăugate 90 de noi stații de încărcare pentru mașinile electrice.
Locul secund este ocupat de Transilvania cu 60, iar apoi urmează Banat și Dobrogea, cu câte 20 de locații noi.
De cealaltă parte, în Maramureș au fost înființate doar 3 noi locații de încărcare. În Cluj, Constanța, Brașov, Ilfov, București și Timiș s-a înregistrat o creștere de peste 10 locații.