Primăria Cluj-Napoca are în 2021 un buget estimat de 433 milioane euro, cu 22,8 la sută mai mare față de 2020 datorită fondurilor europene, deși majoritatea primăriilor au fost afectate de criza sanitară.

Din acești bani, circa 50% merg pentru investiții. Dan Tarcea, viceprimarul orașului, a declarat într-un interviu acordat HotNews.ro că până la finalul anului 2027 instituția va accesa circa 2,5 miliarde de euro din fonduri europene. Anul acesta banii pentru investiții merg către două proiecte mari – metroul și centura de sud a orașului, o nouă bază sportivă, mai multe parcuri, parcări și reamenajarea unor străzi din centrul orașului și lărgirea trotuarelor.

”Aici la Cluj-Napoca principalele noastre obiective sunt modernizarea transportului în comun, un oraș pentru pietoni, accesibilitate și abia pe locul patru este ca și prioritate mașina”, a explicat Tarcea.

– Există un studiu făcut de Banca Mondială care spune că 15 la sută din cetățenii României s-ar muta la Cluj-Napoca dacă ar decide să schimbe orașul de reședință.
– Bugetul municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2021 este de 433 de milioane de euro, cu 22,8 la sută mai mare față de bugetul anului 2020. Bugetul de funcționare este de 50,7 la sută, iar secțiunea de dezvoltare este de 49,3 la sută.

– Primăria are proiecte pe fondurile europene, pe exercițiul 2021-2027, în valoare de 405 milioane de euro. Până în 2027, cu tot cu PNRR, vrea să tragă 2,5 miliarde de euro. În 2021 vin din fonduri europene circa 160 milioane de euro.

– Anul acesta Primăria va finaliza baza sportivă ”La terenuri” – 4,3 ha și amenajarea parcurilor Parcul Tineretului și Pădurea Clujenilor.

– Principalele obiective ale primăriei sunt modernizarea transportului în comun, un oraș pentru pietoni, accesibilitate și abia pe locul patru este ca și prioritate mașina. Anul acesta vor fi cumpărate 10 tramvaie noi și 10 autobuze școlare, iar 4 străzi din zona centrală vor fi modernizate, scoase parcările iar zona redată pietonilor. Până în 2028 orașul își propune ca întreaga flotă de transport în comun să fie integral electrică.

– Pe partea de trafic, cele mai importante proiecte în derulare sunt centura metropolitană – 900 de milioane de euro și metroul și trenul metropolitan – 1,2 miliarde de euro.

– Primăria va reduce numărul de parcări în zona centrală: Noi trebuie să scoatem parcările afară din zona centrală. Zona centrală trebuie să fie pentru promenadă și pentru magazine, nu pentru a parca mașina, să stai la o cafea, să te uiți la mașină, ce frumoasă este mașina parcată în zona centrală.

– Două parcări park&ride vor fi construite în zona aeroportului și la Expo Transilvania.

– În cadrul PUZ-urilor nu se emite autorizația de construire până în momentul în care nu sunt realizate drumurile la strat de uzură, sunt toate utilitățile trase și eventual sunt realizate unitățile de învățământ și parcurile.

– Primăria amenajează peste 90 ha de noi parcuri și reabilitează alte 100 ha.

– Orașul are 41,3 km de piste pentru biciclete. Pe Centura metropolitană vor fi amenajați 19 km, iar pe malurile Someșului, pe cei 16 km din oraș vor fi piste de biciclete.

– Despre casa cavou din centrul orașului: ”specialiștii de la Cluj au respins de trei ori acest proiect și de trei ori el a fost avizat la București”.