coral

O româncă, Elena Beuca, şi un american, Dave Rogers, au renunţat momentan la cariera lor de la Hollywood din industria filmului şi au înfiinţat o asociaţie, prin intermediul căreia în fiecare weekend merg în Ucraina pentru a le găti localnicilor mâncare tipic americană.

coral

"Vă invităm să descoperiţi povestea Elenei şi a lui Dave Rogers, o româncă şi un american care au lăsat viaţa de la Hollywood şi au pus pe pauză carierele lor din industria filmului, pentru a ajuta familiile din Ucraina care şi-au pierdut casele. Eu s-au mutat la Cluj şi, în fiecare weekend merg în Ucraina şi gătesc mâncare tipic americană: grilled cheese, hot dogs, carne la grătar, chips sau bezele. Proiectul lor se numeşte FoodMates şi este organizat în cadrul asociaţiei înfiinţate de cei doi în România, Talita Kumi", se arată într-un comunicat al coordonatorilor proiectului.

Potrivit sursei citate, FoodMates a apărut după luni în care cuplul din SUA s-a implicat activ în ajutorarea oamenilor afectaţi de războiul din Ucraina. Ei şi-au dat seama că refugiaţii au nevoie de mai mult decât simple provizii, aşa că au hotărât să le ofere o zi în care să gătească împreună, să se joace, să cânte şi să uite, pentru puţin timp, de război.

"Dave Rogers, un actor din Statele Unite ale Americii, alături de soţia sa Elena Beuca Rogers, oferă mâncare şi o pauză de la realitatea cruntă pe care o trăiesc copiii şi adulţii din Ucraina care şi-au pierdut casele. În fiecare weekend, aceştia trec graniţa din România şi gătesc mâncare tipic americană: grilled cheese, hot dogs, carne la grătar, chips sau bezele. FoodMates face parte dintr-un proiect mai amplu denumit PeaceMates, organizat în cadrul asociaţiei înfiinţate de cei doi în România, Talita Kumi", se mai arată în comunicat.

Dave şi Elena au organizat deja mai multe evenimente în taberele de refugiaţi din Ucraina, însă au nevoie de ajutorul oamenilor pentru continuarea proiectului. În ultimele cinci săptămâni, aceştia au gătit şi au organizat activităţi recreative pentru aproape 500 de persoane, dintre care 400 de copii. Ei au vizitat taberele de refugiaţi din Ucraina aflate la o distanţă de aproximativ 100 km de graniţa cu România, dar şi cele din oraşul de frontieră Sighetu Marmaţiei.

"Locuim în Los Angeles de 15 ani. Când a izbucnit pandemia, am venit în România pentru a petrece timp cu familia Elenei. Suntem în Cluj-Napoca cam de un an şi jumătate, iar eu îmi făceam planuri de relocare în Atlanta pentru cariera mea de actor. Când a izbucnit războiul însă, i-am spus Elenei că trebuie să facem ceva. Ea este regizor şi a început să documenteze ce se întâmplă în Ucraina. Ne-am dat seama că ceea ce au nevoie oamenii de acolo este ca vocile lor să fie auzite. Aşa că Elena a preluat partea aceasta", a declarat, conform comunicatului, Dave Rogers, iniţiatorul proiectului

coral