În perioada 6-10 mai 2019, Biroul Națiunilor Unite pentru Afaceri Spaţiale (UNOOSA) și Guvernul României, prin intermediul Agenției Spațiale Române (ROSA), organizează la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca Conferința internațională ”Soluții Spațiale pentru Agricultură Durabilă și Agricultură de Precizie”.

Organizatorii beneficiază de suport logistic din partea Oficiului pentru Studii Pedologice și Agrochimice (OSPA) Cluj și al Societății Române de Fotogrammetrie și Teledetecție (SRFT).

Evenimentul va oferi posibilitatea abordării unor teme majore legate de utilizarea tehnologiilor și a soluțiilor spațiale pentru o agricultură durabilă, cu referire specială la indicatorii specifici din cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (SDGs). Astfel vor fi analizate provocările legate de siguranța alimentară la nivel mondial, în contextul creșterii populației și al presiunilor exercitate asupra terenurilor agricole disponibile.

Reuniunea va oferi oportunitatea de a reflecta asupra intereselor comune aflate în sinergie cu agende globale, de a identifica decalaje și de a discuta despre cum pot contribui tehnologiile spațiale la îmbunătățirea gestionării resurselor agricole, în general, precum și a unor aspecte specifice precum agricultura de precizie, disponibilitatea resurselor de apă și provocări din domeniul irigațiilor, combaterea deșertificării, monitorizarea inundațiilor și a secetelor atunci când acestea au un impact asupra producției agricole, sau gestionarea provocărilor legate de securitate alimentară în țările aflate în curs de dezvoltare.

Programul conferinței va include o serie de prezentări și sesiuni tehnice cu suficient timp alocat pentru discuții. Fiecare sesiune tehnică va fi urmată de discuții libere, concentrate pe un anumit subiect, pentru a oferi ocazia participanților să-și exprime părerile.

Participanții vor putea, de asemenea, să participe la o vizită în teren, care va fi organizată de Comitetul Local de Organizare în colaborare cu Comitetul internațional al conferinței. De asemenea, la finalul manifestării, va avea loc un workshop educațional interactiv.

Organizatorii reuniunii vor oferi detalii despre desfășurarea acesteia, tematica abordată, posterele care vor fi prezentate, precum și lista speakerilor și a companiilor care vor participa înaintea evenimentului.

Persoana de contact: Prof. Alexandru Badea, Director pentru Aplicații Spațiale, Agenția Spațială Română (ROSA). Email: [email protected].

coral