Doi bărbați din Dej, Adrian Lăcătuș (zis Celentano) și Alin Moldovan (zis Mucea), au primit câte 5 și 3 ani de închisoare cu executare pentru proxenetism.  Ei sunt acuzați că, pe o durată de câțiva ani, au pus cel puțin trei fete să practice prostituția pentru sume de câteva sute de lei pe zi. Uneori, fetele erau bătute și trăiau în concubinaj cu ”peștii” lor.

În plină stare de urgență, doi proxeneți recidiviști din Dej, Adrian Lăcătuș (zis Celentano) și Alin Moldovan (zis Mucea), scoteau trei fete la stradă pe care le puneau să practice prostituția. După ce au fost arestați și judecați, ei au fost condamnați la închisoare cu executare: Celentano a primit 5 ani, iar partenerul lui, Mucea, 3 ani.

Potrivit procurorilor, ”în sarcina inculpatului Lăcătuș Adrian (zis Celentano) s-a reținut că, în perioada martie-aprilie 2020, a înlesnit practicarea prostituției de către persoana vătămată M.R.A, iar în perioada ianuarie 2016-februarie 2020 a înlesnit practicarea prostituției de către persoana vătămată C. L.” Cei trei locuiau împreună. Lăcătuș le transporta pe cele două fete în locurile unde se practica prostituția, iar în final obținea foloase materiale de pe urma practicării prostituției.

”În sarcina inculpatului Moldovan Paul Alin (zis Mucea ) s-a reținut că, în perioada martie-aprilie 2020, a înlesnit practicarea prostituției de către persoana vătămată P. M. El locuia împreună cu femeia, pe care o transporta în locurile unde o punea să se prostitueze”, se mai arată în rechizitoriu.

În cadrul dosarului, M.L., una dintre femei explică modul în care era dusă pe stradă și pusă să racoleze clienți. 

Ea a descris cum a fost găzduită și transportată pentru a practica prostituția. Inițial, îi remitea lui Celentano sume de 100-150 de lei pe zi. Ulterior, după două săptămâni, i-a dat și sume mai mari, pentru că proxenetul o verifica la finalul zilei pentru a afla câți bani a primit de la clienți.

Femeia era supravegheată constant. ”O apela des, exercitând astfel o supraveghere (așa cum rezultă din localizarea ca urmare a apelurilor telefonice). În plus, inculpatul îi sugera victimei cum să se îmbrace și cum să poarte hainele pentru a avea cât mai mulți clienți. 

Tot în acest sens, inculpatul îi solicita victimei să stea aproape de drum pentru a fi observată de către clienți. Din discuții mai reiese că interesul principal al inculpatului era obținerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituției.

Procesele-verbale de redare a supravegherii tehnice privind pe inculpatul Lăcătuș mai rezultă că acesta se raporta la persoanele de sex feminin doar ca un mijloc de venit, fiind agresiv verbal, amenințându-le cu bătaia. Spre exemplu, în data de 10.04.2020, ora 17:03, inculpatul a discutat telefonic cu victima M., făcând referire la alte persoane care practică prostituția în Dej: ce bătaie bag eu în ea, aicea nu mai face traseu aicea în Dej nu o mai las să steie nicăria nu o mai las (…) cum vine pe traseu cum capătă, îi dau io ei.  Sunt multiple alte conversații în care inculpatul Lăcătuș Adrian descrie acte de violență exercitate asupra persoanelor de sex feminin.

În acest sens este și declarația martorului B. A. din care reiese că a observat, cu ocazia exercitării profesiei de taximetrist, că victima M- R. era preluată în timpul cursei de către inculpatul Lăcătuș. Victima i-a relatat anterior martorului că îi este frică de acest inculpat”, se arată în dosarul de proxenetism.

Discuții între proxeneți despre cine câștigă mai bine

Potrivit înregistrărilor de la dosar, cei doi proxeneți discutau despre câți bani câștigau de pe urma femeilor puse să practice prostituția. ”Acesta (Paul Moldovan, n.red.) admitea că a obținut foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituției de către P. M.: mă, în prima zi mi-o făcut 7 milioane; ulterior, Lăcătuș a detaliat împrejurări care privesc sumele de bani obținuți din practicarea prostituției de către P. M., comparând-o cu victima C. L”, se arată în dosar.

De asemenea, pe parcursul lunii aprilie 2020, cei doi au fost înregistrați în timp ce discutau despre faptul că nu mai aveau fete care să practice prostituția și au încercat să facă un plin în cadrul căruia să racoleze alte femei.

”Păi ea ce o gândit că io stau cu ea, tu? Io.. îți dai tu seama, nu te-ai gândit tu, că … are 22 de ani, are, și io 51 de ani. Io am țânut-o așa la produs, am țânut-o. Mi-o făcut bani, nu zâc, că ia m-o scos din gaură, cât o fost Lămâița în Germania”, se arată în înregistrarea unei discuții telefonice purtate de Lăcătuș.

Pe parcursul procesului, Lăcătuș a negat săvârșirea faptei, declarând că nu a înlesnit practicarea prostituției de către M.R.A. și nu a obținut niciun folos material. Pe de altă parte, el a admis că au fost cazuri în care una dintre femei a cumpărat mâncare pentru fiul inculpatului și că a asigurat transportul la locul practicării prostituției.

Într-o altă interceptare el discuta despre faptul că una dintre fete ”făcea 50, 60, 70 de lei pe zi, nu cum făcea Lămâița (…) doar după Lămâița am stat când aceasta era la mine și venea la traseu (…) mi-a lăsat Lămâița 2500 de lei și  frigiderul plin de mâncare”.

În același timp, din declarația persoanei vătămate C. L. reiese că cea mai mare parte din banii obținuți de către aceasta era remisă inculpatului Lăcătuș, care a construit o casă și a cumpărat un autoturism. Pe parcursul procesului, femeia a declarat ajungea să obțină până la 1000 de lei pe zi, iar în cazul în care refuza să îi dea banii lui Celentano era bătută.

Una dintre victime a fost dusă și în Cluj Napoca și pusă să practice prostituția.

În dosar, Paul Moldovan (Mucea) povestea că una dintre fete, P.M., a fost dusă la Cluj Napoca de anumite persoane pentru a practica prostituția. ”Că doră nu o duce să o țină bibielou. (…) o scote, mă (făcând referire că va fi dusă să se prostitueze). 

Și el a negat că ar fi pus pe cineva să practice prostituția. 

În grup la muncă pe trotuar

De cele mai multe ori, transportarea fetelor în locurile unde se prostituau se făcea cu autoturismul marca Ford Galaxy, deținut de Celentano. Au fost mai multe cazuri în care toți patru se deplasau împreună.

De multe ori, fetele erau prinse de poliție, amendate și lăsate din nou pe stradă. Chiar și pe ”vremea pandemiei”.

”Din actele efectuate a rezultat că persoanele vătămată practică prostituția, fiind sancționate contravențional de mai multe ori pentru aceste abateri contravenționale. De asemenea, în contextul măsurilor de restricție a deplasărilor, au fost sancționate și pentru abateri de la aceste măsuri, când erau surprinse că practicau prostituția. (…) Totodată, a rezultat că încercau să-și protejeze această sursă de venit, fiind ocupați de a nu pleca fetele în altă parte. Există discuții din care rezultă indicii că au exercitat inclusiv acte de violență asupra persoanelor vătămate”, se mai arată în dosar. 

Proxeneți fără dubiu

Potrivit judecătorului nu există niciun dubiu că doi bărbați nu ar fi proxeneți. ”Sub aspectul laturii subiective, inculpații au comis infracțiunea cu vinovăție sub forma intenției directe caracterizată prin urmărirea situației în cauză, nu doar acceptarea acesteia. Văzând modul și împrejurările de comitere a fapte lor, conduita inculpaților de la momentul comiterii și ulterior săvârșirii fapte lor, rezultă că au acționat voit, urmând a se reține vinovăția în modalitatea intenției directe, întrucât au prevăzut rezultatul socialmente periculos la fapte lor comise și au avut reprezentarea acestuia, pe care l-au dorit și care este prevăzut de legea penală sub forma infracțiunii de proxenetism”, se arată în motivarea sentinței de condamnare.

La sfârșitul acestei săptămâni, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au respins contestațiile depuse de cei doi proxeneți, astfel că sentința primită este definitivă.

Sursa: Gazeta de Cluj