Înca de la prima apariție a știrilor despre dosarul fostului șef BCCO Șipoș Liviu s-a ridicat întrebarea cine este Groșan Adrian, care a fost contribuția lui și de ce nu a fost ridicat și dus la audieri alături de ceilalți inculpați. Ceea ce se prezintă în presa ca o „gafă a DIICOT” în realitate este de strategie. Dincolo de actele dosarului care își păstrează caracterul nepublic asocierea fostului șef BCCO cu Groșan Adrian pare surprinzătoare, acesta din urmă fiind considerat o persoană controversată venită din mediul interlop. Asocierea celor doi se înscrie într-un trend actual în care DIICOT după nenumăratele scandaluri din Poliția Română a început să facă dosare pe un tipar sau scenariu – polițiști/foști polițiști asociați cu persoane din lumea interlopă.
Dosarul în discuție pare creat pe același calapod, însă datele conduc spre o altă stare de fapt
Implicarea numitului Groșan Adrian în acest dosar penal este consecința unei situații conflictuale iscate între acesta și protejații fostului șef al Poliției Municipiului Dej înca din anul 2018. Scenariul vizat de DIICOT exista deja la nivelul orașului Dej, asocierea dintre polițiști și interlopi era cunoscută de toată lumea, doar că Groșan Adrian nu vroia să facă parte din ea.
La nivelul anului 2018 Groșan Adrian era agent de pază la mai multe localuri din mun. Dej, iar în virtutea acestei activități a intrat în conflict cu frații Hășmășan. Despre aceștia se știa că erau protejați ai poliției, mai ales că numitul Hășmășan Vasile zis Lie deține o sala de sport la care se antrenează gratis capii poliției din Dej și nu numai, contractul dintre poliție și sala de sport fiind aprobat la nivelul IPJ Cluj. Acest conflict a generat pentru Groșan Adrian mai multe dosare penale, constituite urmare a unor plângeri prealabile formulate de frații Hășmășan și apropiați ai acestora, iar în situațiile în care persoanele nu au formulat plângeri organele de poliție s-au sesizat din oficiu.
Modul de derulare al anchetei a făcut obiectul mai multor plângeri și sesizări formulate de Groșan Adrian la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, IPJ Cluj – Control Intern; conducerea IPJ Cluj, IGPR-Direcția Control Intern, Direcția Generală Anticorupție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, demersuri care au rămas fără nicio soluționare din partea IPJ Cluj, IGPR și DGA, dosarul fiind preluat într-un final în vara anului 2019 în anchetă proprie de procuror. Pe lângă efectuarea unei anchete tendențioase împotriva numitului Groșan Adrian, polițiștii din cadrul Pol Mun. Dej s-au implicat în probațunea administrată și în alte dosare penale, fie prin exercitarea de presiuni asupra unor martori, fie prin întocmirea de procese-verbale care atestau împrejurări nereale. În plus, deși dosarul se afla în urmărire penală date și informații din dosar, inclusiv înregistrări care sunt mijloace de probă au fost puse la dispoziție de către organele de poliție unor persoane care nu au nicio calitate în dosar.
Conflictul a escaladat în cursul lunilor aprilie – mai 2020, în timpul stării de urgență, când la nivel local au existat mai multe situații în care fie șeful Poliției Mun. Dej, fie frații Hășmășan și alți agenți de poliție, au fost semnalați în presa locală ca realizând activități interzise, șeful Poliției Municipiului Dej a participat la o petrecere împreună cu persoane provenind din mediul infracțional, Hășmășan Vasile a permis accesul în sala de sport mai multor persoane deși această activiate era interzisă, etc. Toate aceste informații și știri au fost distribuite masiv de numitul Groșan Adrian pe rețelele de socializare, în contextul în care era deja demarat dosarul în care sunt cercetate mai multe persoane din Dej și Cluj sub aspectul comiterii infracțiunilor de proxenetism, persoanele din Dej fiind de altfel protejați ai șefilor din Poliția Dej.
Urmare a acestor scandaluri șeful Poliției din Dej a fost destituit din funcție și „mutat disciplinar” la Poliția Municipiului Cluj. Aceste schimbări au determinat o nemulțumire generală în rândul protejaților șefului poliției, in principal a fraților Hășmășan, nemulțumire care a degenerat într-o acțiune premeditată de atac asupra numitului Groșan Adrian, acesta fiind lovit intenționat cu autoturismul, apoi agresat în stradă cu o sapă, la incident fiind chemate un număr de aproximativ 20 de persoane în scop intimidant, persoane care au intrat în conflict inclusiv cu organele de poliție. Chiar dacă ancheta a fost dată spre soluționare IPJ Cluj, nici până la acest moment nu a fost audiat vreun suspect, deși există atât declarații cât și imagini surprinse de camere de supraveghere ori filmate de acesta care surprind în mare incidentul.
În pofida acestor încercări repetate ale organelor de poliție din Dej, cât și ale persoanelor protejate de acestea de a-l intimda pe numitul Groșan Adrian, acesta a dat inclusiv declarații la DGA Cluj cu privire la toate ilegalitățile a căror victimă a fost, dând informații atât despre fostul șef al Poliției Mun. Dej cât și despre subalterni ai acestuia care au comis abuzuri împotriva sa pentru a proteja interesele unor persoane aflate sub protecția lor.
În mod cert informațiile și declarațiile lui Groșan Adrian, dar și faptul că acesta s-a apărat în tot acest timp uzând de toate mijloacele legale pe care le avea la dispoziție a generat nemulțumirea fostului șef al Pol. Mun. Dej, dar și a protejaților acestuia, iar apoi până la prezentarea acestui scenariu care nu are nicio legătură cu realitate către DIICOT Central nu a fost decât un pas.
Faptul că informațiile care au determinat includerea fără niciun fundament real a lui Groșan Adrian în dosarul penal care il vizează pe fostul șef BCCO vin din zona Poliției Dej rezultă mai ales din informațiile date presei odată cu arestarea preventivă a celor patru persoane puse sub acuzare. Astfel, odată devoalat numele lui Groșan Adrian ca fiind implicat în acest dosar penal, a început o campanie mediatică de ilustrare a acestuia ca o persoană violentă, periculoasă ca un „cunoscut membru al lumii interlope” pe baza unor înregistrări care nu aveau nicio legătură cu cauza și care, cel puțin o parte dintre ele teoretic erau deținute doar de către organele de poliție din cadrul Poliției Municipiului Dej, punându-se presiune pe organele de anchetă spre a fi arestat.
Toate imaginile prezentate la canalele de știri începând cu data de 17.08.2020 l-au avut în prim plan pe Groșa Adrian, deși nici măcar în accepțiunea DIICOT acesta nu a avut un rol central în cadrul dosarului penal. În mod cert, Groșan Adrian este o victimă colaterală într-un război care nu îi aparține dar de care au profitat persoanele împotriva cărora susnumitul a formulat plângeri și declarații.
De altfel, modul în care s-a realizat ancheta în cadrul dosarului de la Dej, cât și a altor dosare în care este implicat Groșan Adrian formează obiectul unei plângeri înregistrate la DNA-ST Cluj.
Fiecare plângere înregistrată pentru apărarea libertății și siguranței de către Groșan Adrian a primit un răspuns ferm din partea celor vizați, fie printr-un nou dosar penal, o nouă percheziție sau o nouă încercare de denigrare.
Lupta cea mai grea se va da însă la venirea în țară, în contextul în care se pare că la București tehnicile staliniste de anchetă nu au fost încă uitate, iar inculpații sunt terorizați prin diverse tertipuri cum ar fi promisiuni, mutarea fără niciun argument legal în alte aresturi cu condiții mai grele sau interzicerea accesului aparținătorilor, pentru a declara lucruri nereale.