Curtea de Apel Cluj a dispus marți anularea participării la anumite activități cu prezentarea unui certificat verde. Totuși, decizia nu este definitivă, urmând ca decizia finală să die pronunțată de judecătorii Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Ce s-a cerut la Curtea de Apel Cluj
Două persoane fizice au cerut la Curtea de Apel Cluj să fie anulate trei hotărâri ale Guvernului României, dintre care una se referă la utilizarea certificatului verde pentru a permite accesul la unele evenimente. În afară de Executiv, pârât în acest dosar este și Direcţia Generală Juridică din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Certificatul verde poate fi obținut: la zece zile după încheierea schemei complete de vaccinare anti-Covid-19, cu dovada trecerii recente prin boală sau cu prezentarea unui test negativ Real Time PCR sau antigen pentru infecţia cu noul coronavirus, nu mai vechi de 72 de ore, respectiv de 48 de ore.
Mai exact, cele două persoane au cerut anularea Hotărârii de Guvern nr. 990 din 17 septembrie 2021 pentru modificarea şi completarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 932/2021 referitor la prelungirea stării de alertă în România începând cu data de 10 septembrie 2021, precum şi stabilirea regulilor ce se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.
Ce alte hotărâri ale Guvernului au cerut cele două persoane să fie anulate
Cele două persoane care au deschis acest proces au mai cerut să fie anulate: Hotărârea de Guvern nr. 826 din data de 5 august 2021 referitoare la prelungirea stării de alertă pe teritoriul țării începând cu data de 11 august 2021, precum şi stabilirea măsurilor ce se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.
De asemenea, a fost cerută anularea Hotărârii de Guvern nr. 932 din data de 9 septembrie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 septembrie 2021. Aceasta se referă, de asemenea, la stabilirea măsurilor ce se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.
”Respinge excepţia tardivităţii modificării de acţiune. Respinge excepţia nulităţii cererii de chemare în judecată şi excepţia lipsei de interes a reclamanţilor în formularea acţiunii. Admite în parte acţiunea formulată de reclamanţii K M K şi M G împotriva pârâţilor G R şi M A I.
Anulează în întregime HG 826/5 august 2021, H G 932/9 septembrie 2021 şi HG 990/17 septembrie 2021. Respinge capătul privind acordarea de daune morale. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare”, este soluţia ce a fost pronunţată, marţi, de Curtea de Apel Cluj şi publicată pe portalul instanţelor de judecată.