S-a descoperit de câți bani avem nevoie ca să fim fericiți. Oamenii de știința au anunțat care este suma exactă pentru a ne simți fericiți. Sintagma banii n-aduc fericirea i-a făcut curioși și pe oamenii de știință care au vrut să vadă dacă întradevăr așa este. Concluzia acestora este foarte clară.
Oamenii de știință sunt de părere că banii aduc fericirea. Cu cât mai mulți cu atât mai bine
Vorba cântecului ”banii n-aduc fericirea” i-a contrariat și pe oamenii de știință, care au vrut să vadă dacă întradevăr așa este. Concluzia lor arată contrariul, cu cât mai mulți bani, cu atât mai bine.
Un studiu publicat în 2021 de Matthew Killingsworth de la Universitatea din Pennsylvania arată că, cu cât avem mai mulți bani, cu atât ne simțim mai fericiți.
Oamenii mai bogați tind să aibă o sănătate mai bună, iar sănătatea mai bună are impact direct asupra fericirii. De asemenea, oamenii bogați care își cheltuiesc banii pentru a ”cumpăra” mai mult timp liber și investesc mai mult în experiențe decât în ”chestii”, pot fi mai fericiți.
Ceea ce afectează adesea fericirea omului este cât de mult și cum ne comparăm cu ceilalți. Când putem menține un nivel de viață similar ca și cei din jurul nostru ne simțim mai fericiți. Chiar dacă trăim într-un cartier de lux sau într-o țară bogată, dacă nu avem mașină nouă ca vecinul nostru suntem nefericiți.
De ce sunt scandinavii fericiți
Urmările privării relative explică de ce fericirea medie stagnează de-a lungul timpului, în ciuda creșterilor accentuate ale venitului la nivel global.
Impozitele pe cheltuieli ”în căutarea statutului” și impozitul pe venit mai mare pot diminua impactul negativ al privării relative asupra bunăstării. Astfel se explică de ce țările scandinave cu impozite mari ajung adeseori în fruntea sondajelor în care oamenii de aici spun că sunt cei mai fericiți.
Copiii bogătașilor riscă mai multe boli
De asemenea, conform unui studiu din Psychology Today, copiii cu părinți bogați prezintă un risc mai mare de a suferi de depresie, anxietate, tulburări alimentare sau abuz de substanțe.
Oamenii de știință au descoperit, în plus, că, pe măsură ce ne îmbogățim, devenim mai puțin etici și mai puțin empatici.
Bogăția dă un sentiment de libertate
Bogăția conferă omului un sentiment de libertate și, cu cât suntem mai bogați, cu atât ne pasă mai puțin de problemele și sentimentele celorlalți.
Pe de altă parte, psihologii de la Universitatea din San Francisco au ajuns la concluzia că persoanele cu venituri mai mici sunt cititori mai buni ai expresiilor faciale și mai empatici.