O familie de patru persoane are nevoie de 6.821 de lei pentru a duce un stil de viață decent în Cluj-Napoca. O singură persoană are nevoie de 1.960 de lei. La această sumă însă nu se adaugă chiria. Costul de trai este cu 7,15% mai mic decât în București.
Orașul Cluj-Napoca are cele mai mari chirii din țară, urmat de capitală. O garsonieră pleacă de la 250 de euro/lună, iar un apartament de 2 camere (comparabil cu studioul nemțesc) poate fi închiriat cu sume cuprinse între 400 și 500 de euro/lună.
Comparând toate costurile, inclusiv nivelul chiriilor, costurile cu mâncarea, distracția, îmbrăcăminte, transport și alte cheltuieli, platforma constată că avem nevoie de aproximativ 8.700 lei în Cluj-Napoca pentru a menține același nivel de viață pe care îl putem avea cu 6,631,50 lei în Alba Iulia.
Calculul pleacă de la premisa chiriei în ambele orașe. Astfel, chiriile în Alba Iulia sunt cu 143.47% mai mici decât în Cluj Napoca, iar prețurile în restaurante cu aproximativ 32.43 %.
Dacă ne referim la Sibiu, platforma arată că avem nevoie de aproximativ 7.900 de lei în Sibiu, pentru a menține același nivel de viață pe care îl putem avea cu 8.700 lei în Cluj (presupunând că închirieim în ambele orașe). Chiriile în Sibiu sunt cu 48.50% mai mici decânt în Cluj-Napoca, iar prețurile la restaurante cu 2.64%.
NIVEL DE TRAI LA CLUJ
Topul celor mai bune oraşe din punctul de vedere al nivelului de trai clasează municipiul Cluj-Napoca pe locul 106, în timp ce capitala țării este abia pe locul 168 dintr-un total de 226.
Sunt patru orașe din România în Indexul Calității Vieții publicat de centrul Numbeo. Dintre cele patru, Cluj-Napoca ocupă cel mai bun loc.
Astfel, cele patru urașe din România care au fost incluse în index sunt Cluj-Napoca, pe locul 106, Timișoara pe locul 126, Iași pe locul 143, iar București pe locul 168.
CLUJ, UN ORAȘ SIGUR
Cluj-Napoca este cotat, în 2020, cel mai sigur oraş din România, potrivit unui clasament întocmit de specialiștii de la Numbeo privind cele mai sigure oraşe din lume.
Potrivit observator tv, Cluj-Napoca are o rată de siguranţă de 80,31% şi depăşeşte oraşe precum Helsinki, Tokyo, Viena sau Copenhaga. Astfel, Cluj-Napoca se clasează pe locul 13 în topul celor mai sigure oraşe din lume.
Conform clasamentului, Cluj-Napoca este urmat de Braşov, 77,65% rată de siguranţă, şi de Timişoara, 76,04% rată de siguranţă. Capitala Româniaie, Bucureşti ocupă abia locul al cincilea pe țară, la nivel de siguranţă.
De altfel, Cluj-Napoca era considerat şi anul trecut cel mai sigur oraş din România, iar în acest an şi-a îmbunătăţit rata de siguranţă cu circa 1,5%. În schimb, în Bucureşti rată de siguranţă a scăzut în ultimul an cu 0,34% .
Rata de siguranţă este bazată pe o formulă ce ia în calcul detalii precum numărul de crimie comise, numărul de jafuri, numărul de spargeri date, numărul de furturi de maşini, numărul de amenzi pentru furturi din buzunare.
În acest an, cel mai sigur oraş din lume este considerat Abu Dhabi, din Emiratele Arabe Unite, cu o rată de siguranţă de 88,67%. Urmează Doha, din Qatar, cu 88,52% rată de siguranţă, şi Taipei, din Taiwan, cu 85,8% rată de siguranţă.
Pentru cercetarea celor dela Numbeo au fost luate în calcul 374 de oraşe din întreaga lume. La coada clasamentului, adică cele mai nesigure sunt considerate Caracas (Venezuela, 15,1% rată de siguranţă), Port Moresby (Papua Noua Guinee, 16,42% rată de siguranţă) şi Pietermaritzburg (Africa de Sud, 18,01% rată de siguranţă).