Deputatul Alianței pentru Unirea Românilor, Ilie-Alin Coleșa, susține că a aflat de la organizatorul unui centru de vaccinare că dozele de vaccin anti-COVID expirate sunt recongelate și reutilizate.
În cadrul unei conferințe de presă organizate, miercuri dimineață, cu ocazia prezentării activității sale recente de parlamentar, Coleșa a lansat o ipoteză alarmantă despre vaccinurile împotriva noului coronavirus.
„Aseară am aflat o informație foarte gravă, pe care trebuie să o verificăm. Informația vine de la oameni din centrele de vaccinare, care ne-au spus următorul lucru: Vaccinurile expirate se trimit înapoi la DSP, care le recongelează la temperaturi foarte joase și se trimit înapoi. Ce putem spune clar este că informația vine de la un centru de vaccinare, de la organizatorul unui centru de vaccinare, nu vorbim de zvonistică.
Poate că minte, bineînțeles. Vedem că în practică vaccinul se aplică în condiții total improprii, deși pentru autorizarea unui centru de vaccinare se cere un dosar de reglementări și reguli. Sunt convins că cei de la DSP nu ne vor confirma așa ceva. Vom cere un punct de vedere scris”, a afirmat deputatul AUR de Cluj.
Ce spun cei de la DSP Cluj
„Nu este adevărat. Conform instrucțiunilor CNCAV, acele loturi care intră în zona de expirare au fost retrase și carantinate, potrivit procedurii pentru produsele biologice. Deci, respectivele produse biologice, fie că este vorba de vaccinul anti-COVID sau altul, înainte de termenul de expirare se retrag și se supun carantinării în spațiile frigorifice speciale, cu evidență specială.
Dacă producătorul revine, și face o prelungire de siguranță a administrării, pentru că numai el are dreptul ăsta, se va putea emite pe un document oficial aprobat de organisme și se poate reutiliza. Dar la ora actuală noi vorbim doar de procedura de retragere a acestor doze și carantinarea lor conform instrucțiunilor CNCAV”, a declarat pentru ZIUA de CLUJ, Mihai Moisescu.
Directorul DSP Cluj se arată „deprimat” de scăderea numărului de vaccinați. „Eu nu mai știu cum să-i convigem pe oameni să se vaccineze și aud chestii de genul. Dacă ne vom crește gradul de vaccinare, la nivelul județului și la nivel național, undeva la 65-70%, vom avea liniște și valurile viitoare vor fi mici”, a explicat Moisescu.
Potrivit acestuia, rata de vaccinare anti-COVID pe județul Cluj este de 42%, iar pe municipiul Cluj-Napoca este de 52%.