Marţi, 1 octombrie 2019, Şcoala Populară de Arte ,,Tudor Jarda” Cluj-Napoca, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, şi-a deschis din nou larg porţile, printr-un spectacol artistic şi alte evenimente festive, legate de debutul anului educaţional 2019 – 2020, anul aniversării a 65 de ani de la înfiinţarea sa.
La ora începerii evenimentului, Sala ,,Şantier” era arhiplină, fiind prezenţi numeroşi cursanţi, însoţiţi de rude şi prieteni, cu toţii dornici să urmărească un consistent spectacol de muzică uşoară, clasică, populară şi jocuri populare, oferit – conform tradiţiei – de către dascălii şcolii şi cursanţii din anii superiori.
Aflat printre invitaţi, domnul Vákár István, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a primenit – cu apă adusă din râul Prut, de către o delegaţie din Republica Moldova, care a vizitat recent Clujul – stejarul sădit anul trecut de conducerea raionului Hânceşti, înfrăţit cu judeţul Cluj și care a onorat prin prezenţa sa Şcoala de Arte cu prilejul serbării Centenarului Marii Uniri. Amfitrionul evenimentului a fost, ca-n atâtea rânduri, actorul Petre Băcioiu, expertul clasei de actorie.
Spectacolul propriu-zis a debutat cu un microrecital de muzică clasică, oferit de către expertul clasei de canto clasic Tamara Prădan, acompaniată la pian de expert Olga Bordas, cu o piesă de inspiraţie folclorică, ,,Floricică de pe apă” de Tiberiu Brediceanu. A urmat formaţia ,,Cluj Tango”, alcătuită din experţii Diana Creţu, Pedro Beretche – vioară, Olga Bordas – pian şi Robert Indrei – bandoneon cu piesele ,,Liber Tango” de A. Piazzola şi ,,La cumparsita” de Gerardo Matos Rodrigues.
În pauza dintre primul şi al doilea moment artistic au fost ţinute câteva speech-uri, de către managerul Şcolii de Arte Cluj, domnul Vasile Corpodean şi domnul Vákár István Valentin, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
,,Aţi urmărit un microrecital de muzică şi o să vă delectăm în continuare cu ea, azi când sunt mai multe aniversări: Ziua Internaţională a Muzicii, intrarea în al şaizeci şi cincilea an de existenţă al Şcolii de Arte Cluj, înfiinţată în 1954 – şi tot azi e şi Ziua Internaţională a Vârstnicilor, cărora le dorim multă sănătate!
Totodată azi începem un nou educaţional, pe parcursul căruia vrem să vă facem multe bucurii artistice şi-i mulţumim şi d-lui Vákár pentru că ne-a onorat cu prezenţa, asigurându-l că vom continua cu spectacolele organizate de noi”, a declarat dl. Vasile Corpodean.
La rândul său, domnul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj a mărturisit, emoţionat: ,,Vă mulţumesc pentru că existaţi, că ne încântaţi mereu şi să ştiţi că acest aşezământ este una din instituţiile care fac cele mai bune spectacole. Vă iubesc mult, ca instituţie, mă bucur că aveţi posibilitatea de a crea plusvaloare şi aceste valori culturale, cărora în câteva minute le vom înmâna diplome de absolvire. Iar cât mai avem puteri vom continua să vă sprijinim în activitatea dumneavoastră”! Apoi, domnul Vákár István a înmânat în mod festiv diplome de absolvire mai multor foşti cursanţi, gest îndelung aplaudat de public.
A venit curând şi momentul muzicii uşoare, cu piese interpretate cu o rară virtuozitate artistică de către cei doi experţi ai clasei de canto muzică uşoară: Cristina Tureanu – cu piesa ,,De-ar fi să vii” (Alex. Vilmanyi/Roxana Popescu, 1986), acompaniată de prof. Mihai Ghircoiaş, pian şi Nicoleta Todoroi – cu ,,Dança da Solidão” (Marisa Monte, 1994), acompaniată la pian de Dima Belinski (AMGD – invitat special).
Următorul punct din program, desfăşurat într-o nouă pauză între recitaluri, a aparţinut referentului de presă Sorin Grecu. Acesta a prezentat cea mai nouă producţie tipărită a Şcolii de Arte Cluj, ,,Making Of” nr. 9, care conţine majoritatea activităţilor instituţiei, surprinse în fotografie de către Licinius Medan şi organizate în cadrul unei reviste de referentul cultural Cătălina Pintea.
A urmat luarea de cuvânt, emoţionantă, a prof. Mihai Ghircoiaș, seniorul instituţiei, care a mărturisit, printre altele: ,,Sub semnul celor şaizeci şi cinci de ani ai şcolii, să ne gândim cu drag şi cu bucurie şi la următoarele decenii. Un pian de un asemenea nivel – cum deţinem noi – are o speranţă de viaţă de cincizeci de ani, iar o clădire cum avem încă treizeci şi cinci, fără renovări, deci sunt toate premisele să aşteptăm, fără emoţii, să ajungem să sărbătorim şi centenarul Şcolii de Arte Cluj”!
Următorul moment muzical a aparţinut expertului clasei de improvizaţie jazz, acordeon şi pian, Onişor Rodilă, care a interpretat magistral, la pian, piesa ,,Turnaround”.
Imediat după acest moment muzical, folclorul a fost cel care a preluat frâiele evenimentului, cu un recital consistent pregătit în cadrul Taberei muzicale de vară de la Albac, din 2019. Au delectat publicul clasele de canto şi suflători – coordonate de expert Ioana Petran-Candrea, Ana Strîmturean şi Petrică Pleşca, cu piese prezentate în următoarea ordine şi distribuţie: Suită instrumentală – clasa de saxofon, grup vocal – ,,Mă băgai la voi în casă”, Ioana Bucur – ,,M-am suit în dealul Clujului”, duet saxofoane, Olivia Giurgiu – ,,Mâine-i târgu la Albac”, Fabiana Cîmpean – ,,Bine-mi şade că-s codreancă”, Timeea Soporan – ,,Cine m-o dat dorului”, suită saxofoane, Andreea Coc – ,,Ceasul rău sau ceasul bun”, Sebastian Roman – ,,De cînd mama m-o făcut”, Ioana Bodea – ,,Mie cetera mi-i dragă”, Cântec de grup – ,,Peste mine trece un dor”, Alexandra Moldovan – ,,Măi bădiţă ce-ai gîndit”, Teodora Martin – ,,Măi mîndrule, strugur bun”, Bogdan Găbudean – ,,Creşti pădure şi te-ndeasă” (doină), Monica Coroiu – ,,Am auzit de la moară”, duet saxofoane, Cântec de grup – ,,Ardealule colţ de rai”.
Punctul culminant al spectacolului folcloric a fost atins de înşişi experţii clasei de canto muzică populară, la rândul lor reputaţi solişti, care au smuls ropote de aplauze cu următoarele piese: Doru Sechei – ,,Trece-un general călare”, Ioana Petran-Candrea – ,,Eu îs fată din poiană”, Ioan Dordoi – ,,La un sat langă fîntînă”, Ana Strîmturean – ,,Săracile dragostile”.
Finalul spectacolului a aparţinut clasei de joc popular – parte a Ansamblului folcloric ,,Vatră de Dor”, instruită de expert Viorel Dragormir, cu un ,,Joc de codru” – din evoluţia căreia nu au lipsit elementele acrobatice şi de virtuozitate. Merită subliniată, de asemenea, contribuţia deosebită adusă la reuşita spectacolului de către orchestra ,,Vatră de Dor”, a Şcolii de Arte Cluj, coordonată de domnul Marius Moldovan, directorul adjunct al instituţiei. Iar după spectacol acesta a ţinut să prezinte spectatorilor întregul corp profesoral al şcolii, nu înainte de a menţiona următorul fapt: ,,În acest spectacol, de data aceasta am încercat să ne facem văzuţi, noi, cei care coordonăm cursurile şi nu apărem de obicei pe scena Şcolii de Arte. Totul, pentru că pe parcursul anului apare doar produsul muncii noastre, mai precis prestaţia cursanţilor pe care-i pregătim”.
Un nou început, cu dreptul, într-un an educaţional pe care toată lumea din jurul acestei instituţii – fanion a Clujului şi-l doreşte mai bogat şi mai plin de realizări decât cel precedent.