Un detaliu banal și ignorat de foarte mulți șoferi le poate aduce acestora amenzi usturătoare.
Șoferii din România care obișnuiesc să conducă mașini pe ale căror geamuri laterale, parbriz sau lunetă sunt lipite afișe, reclame publicitare, dar și cei care au cruciulițe în zona oglinzii retrovizoare riscă amenzi usturătoare, potrivit Codului Rutier.
Deși pare un gest aparent banal, iar mulți șoferi chiar ignoră aceste prevederi legale, în realitate, oamenii legii îi pot sancționa pe cei care încalcă aceste reguli cu amenzi de până la 2900 de lei.
Deși majoritatea șoferilor sunt atenți să nu încalce regulile de bază atunci când se află la volan, mai exact să nu depășească limitele de viteză, să fie atenți la regulile de prioritate sau să poarte centura, există unele detalii pe care majoritatea conducătorilor auto le ignoră și pentru care pot fi sancționați de polițiști, arată playtech.ro
Ce amenzi riscă șoferii
Potrivit Codului Rutier, șoferii care au afișe, reclame publicitare sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale, iar acestea sunt de natură să reducă vizibilitatea, riscă amenzi mari, de până la 2900 de lei. În cazul persoanelor juridice, amenzile pot să ajungă și până la 14,500 de lei.
În Codul Rutier, această contravenție este încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni, iar în cazul unui control de rutină, polițiștii îi pot sancționa pe șoferii care încalcă legea.
Având în vedere că aplicarea de afișe, reclame publicitare sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale este încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni, oamenii legi pot aplica amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte de amendă. Acest lucru înseamnă că, în cazul persoanelor fizice, amenzile pot pleca de la 1.305 lei și pot ajunge până la 2.900 de lei.
„Aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”, se arată în Codul Rutier.