coral

În cursul zilei de joi, patru cazuri de copii infectați cu coronavirus au fost confirmate la Colegiul Național „George Coșbuc” din Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:

Patru copii de la Colegiul „George Coșbuc”, confirmați cu COVID-19. S-ar putea trece la scenariul 3

Directorul școlii, Valentin Maxim Oros, a luat decizia să închidă școala fără să anunțe autoritățile, ISJ și DSP fiind responsabile pentru astfel de situații, și a anunțat doar părinții să nu își mai ducă copiii la școală, dis de dimineață, cu sms-uri și telefoane. Prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean, spune că IȘJ face o anchetă în acest caz.

„Decizia sau recomandarea de a trimite toți copiii acasa, daca a existat, s a luat fara avizul organismelor abilitate în acest sens și am solicitat deja ISJ Cluj o anchetă în acest sens și luarea de măsuri disciplinare. Nu e acceptabil că în astfel de situații sa se ia masuri in nume personal, fara a se respecta prevederile legale în vigoare”, a transmis Abrudean.

Directorul de la Coșbuc, dat ca exemplu negativ de Boc

În cadrul ședinței de Consiliu Local care a avut loc joi, primarul Emil Boc a dat ca exemplu negativ situația de la Coșbuc și i-a îndemnat pe ceilalți directori de instituții de învățământ din Cluj să respecte protocoalele.

„Dragi profesori, directori de şcoli, pornind de la cazul Coşbuc, vă rog să staţi în reguli şi proceduri, aveţi încredere în instituţiile abilitate. Nu este permis să se ia decizii care sunt de competenţa altor autoriăţi. Directorul a decis să nu se facă ore, cu câteva ore înainte de începerea cursurilor de azi. Puneţi-vă în locul părinţilor. Este complet nelegal. Învăţăm din această lecţie. Prima oară atenţionăm, a doua oară pleacă dacă se manifestă astfel de competenţă", a spus Boc.

Corpul profesoral îl susține pe director

Decizia pe care directorul de la Coșbuc, Valentin Maxim Oros a luat-o fără a anunța autoritățile este, totuși, susținută de corpul profesoral. 

„Noi, membrii corpului profesoral al Colegiului National George Coşbuc, ne exprimăm susținerea față de conducerea instituției, în speță față de Domnul Director Valentin Maxim Oros, în cazul gestionării situației de criză generate de apariția unor cazuri de SARS COV-2 în rândul câtorva elevi din cadrul școlii.

Considerăm că toate măsurile luate, propuse de către cadrele didactice, au fost adoptate exclusiv în scopul de a preveni răspândirea SARS-COV-2 în comunitatea școlară. Încă din seara zilei de 23.09.2020, după confirmarea primelor patru cazuri de elevi infectați, părinții au fost informați în acest sens prin canalele curente de comunicare cu aceștia și li s-a propus ca, în data de 24.09.2020, cursurile să se desfășoare în sistem on-line.

Menționăm că majoritatea părinților au confirmat primirea informațiilor și au aderat la recomandarea propusă exclusiv pentru data de 24.09.2020. De asemenea, dorim să aducem la cunoștința opiniei publice faptul că elevii ai căror părinți nu au confirmat primirea informării, precum și a propunerii de desfășurare on-line a cursurilor în data de 24.09.2020, au fost așteptați la școală de către cadrele didactice.

Subliniem că propunerea cadrelor didactice de a trece la scenariul on-line s-a referit strict la ziua de joi, 24.09.2020, neexistând o decizie a conducerii Colegiului de a închide unitatea de învățământ și de a trece la scenariul roșu (ore exclusiv on-line) Mai mult, am fost informați că direcțiunea școlii a urmat toți pașii prevăzuți de lege, comunicând în scris tuturor organelor competente situația apărută în cadrul școlii și solicitând recomandări din partea acestora (Inspectoratul Școlar Județean, DSP Cluj, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență)”, precizează profesorii de la Colegiul „George Coșbuc”.

Aceștia mai spun că a existat suspiciunea că ”cel puțin unul din elevii infectați a intrat în contact și cu colegi din alte clase, în afara orelor de curs”, ceea ce confirmă faptul că trebuiau luate măsuri de prevenire, prin suspendarea cursurilor.

coral

coral