Definirea și evaluarea impactului pe care muzeele îl exercită asupra publicului vizitator, dar și în context teritorial, de amplasament, constituie o veritabilă provocare pentru specialiști, din pricina complexelor variabile care se iau în calcul atunci când este vorba despre păstrarea și valorizarea patrimoniului cultural în societatea contemporană.
În bună parte, această laborioasă activitate își are originile atât în multiplele valori pe care muzeele le generează, cât și în sectorul misiunilor pe care și le asumă: muzeele dăruiesc cunoștințe asupra patrimoniului istoric și artistic și își adjudecă o semnificativă funcție educativă, dar în același timp, contribuie la atractivitatea teritoriului și sunt actori economici și catalizatori de filiere turistice.
Ca o încununare a reprezentării acestora în cadrul instituțiilor specifice românești, celebrul almanah anual dedicat turismului și gastronomiei – Ghidul Michelin – a selecționat pentru anul 2019, nu mai puțin de 12 muzee românești, pentru a fi introduse în ravnitele sale pagini, informează mythologica.ro.
Dintre acestea, două sunt din Cluj-Napoca. Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca reprezintă o realizare culturală ce-și are originile în perioada succesivă realizării Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, iar Palatul Banffy găzduiește Muzeul de Artă din Cluj, cu zestrea sa de picturi și repere grafice și de artă decorativă.