„Placebo” este un cuvânt și o noțiune despre care mai toată lumea crede că știe. Efectul placebo a devenit celebru după ce a fost publicată în 2004, cu un imens succes de piață, cartea doctorului Joe Dispenza, ”Tu ești placebo”.
Din păcate, în mediul virtual au apărut multiple interpretări personale, adeseori eronate și departe de adevăr, ale acestuia.
Efectul placebo este, deci, un fenomen cunoscut în medicină și este de reținut ca are însă limitările lui. Este o metodă folosită de către cercetători în studiile clinice, înainte de a se cere aprobarea de punere pe piață a unui medicament și nu trebuie să se uziteze de acest “efect” acasa, în viața de zi cu zi.
Efectul placebo – ce presupune această noțiune?
Placebo presupune prescrierea de medicamente inactive chimic (cel mai des se folosesc fie carbonat de calciu, fie glucoză). În anumite condiții, acestea pot genera efecte asupra stării de sănătate a pacientului.
Prescrierea de medicamente inactive se făceaîncă din secolul a XIX-lea, observându-se efecte de echilibrare emoțională pentru pacienții ”ipohondrii” (pacienți care își imaginau că aveau diferite și diverse boli și chiar descriau simptomatologia corespunzătoare) sau care prezentau fenomene de așa-numită visceralizate (apariția de false dureri, tulburări funcționale), cu ocazia exacerbării unor tensiuniemoționale.
Continuarea pe Ziar Medical – Efectul placebo – beneficiile studiilor clinice pentru pacienți