Un vârtej uriaş, care seamănă cu o tornadă, a fost filmat marţi după-amiază în localitatea Drajna, în timpul unei furtuni care a spulberat Bărăganul.

coral

Raed Arafat, şeful DSU, răspunde criticilor potrivit cărora Ro-Alert ar fi trebuit să avertizeze populaţia cu privire la tornada de marţi din Călăraşi şi precizează că sistemul nu depistează singur fenomenele periculoase, subliniind că meteorogii sunt cei care interpretează datele, nu DSU sau IGSU.

Unii au început să atace sistemul Ro-Alert de parcă sistemul Ro-Alert este un radar meteo care trebuie să avertizeze despre fenomenele meteo înainte că ele să apară. Cred că este momentul să clarificăm din nou, şi cât de detaliat posibil, cum funcţionează acest sistem.

La nivelul fiecărui dispeceratul ISU judeţean, precum şi la nivelul IGSU şi al DSU, există terminale de activare Ro-Alert; Sistemul de alertare Ro-Alert este activat de oricare din aceste dispecerate, de către ofiţerul de serviciu care alege zona în care populaţia trebuie să fie avertizată, în vederea înştiintării despre un fenomen sau situaţie periculoasă iminentă;

Ca să activăm sistemul Ro-Alert, trebuie în primul rând să aflăm despre faptul că situaţia respectivă urmează să aibă loc sau cel puţin faptul că fenomenul este în desfăşurare; Pentru cei care nu cunosc încă, DSU şi IGSU NU SUNT CEI CARE INTERPRETEAZĂ DATELE METEO, acest lucru fiind realizat la nivelul ANM”, a scris şeful DSU Raed Arafat, pe Facebook.

Potrivit lui Arafat, alerta este emisă dacă echipele de intervenţie sunt sesizaţi de către meteorologi sau de altă instituţie despre un fenonem care pune viaţa cetăţenilor în pericol. 

Sistemul Ro-Alert nu este un sistem care depistează singur fenomenele meteo sau alte situaţii periculoase, ci doar un sistem de alertare care se activează la nivelul unui dispecerat folosind o tehnologie care ne permite alegerea unei zone şi emiterea mesajului care să ajungă concomitent şi instantaneu la un număr cât mai mare de telefoane aflate în zona respectivă;

Să nu uităm că mai este şi aplicaţia DSU, care este conectată la rândul ei direct la ANM ca sursă de informare, şi prin care se dau avertizări frecvente de cod galben, protocaliu sau roşu.

În cazul judeţului Călăraşi s-a emis o avertizare meteo de cod portocaliu înaintea apariţiei "tornadei" şi prin care populaţia a fost avertizată că vor fi fenomene extreme”, a mai explicat şeful DSU.

Meteorologii spun că tornada care s-a format la Drajna, în judeţul Călăraşi, este un fenomen meteorologic destul de rar şi că urmează să stabilească exact ce intensitate a avut. 

"În cazul acestui fenomen meteorologic, va trebui să măsurăm, în funcţie de ce pagube au fost în zonă, pentru a vedea intensitatea tornadei şi pentru a spune despre ce a fost vorba, exact, acolo”, a declarat, pentru „Adevărul”, meteorologul de serviciu

Sursa: ziuadecj.realitatea.net 

coral

coral