coral

AHK România a organizat, în perioada 25 august și 1 septembrie2020, cea de-a opta ediție a conferinței „Cities of Tomorrow”. Evenimentul a reunit peste 380 de participanți din întreaga țară, dar și din străinătate, printre care arhitecți, urbaniști, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai sectorului public.

coral

„Cities of Tomorrow” este recunoscut pe plan național ca fiind un eveniment de referință dedicat importanței dezvoltării urbane și regionale, anul acesta aducând în prim-plan relația dintre orașe și cetățenii acestora, având ca temă centrală migrația și circulația oamenilor, atât internă cât și internațională, un subiect de actualitate în România, unde efectele emigrării masive din ultimele trei decenii sunt din ce în ce mai vizibile la nivel economic, urbanistic și social.

Panelul central dedicat dialogului între orașe-magnet și orașe în contracție a fost onorat de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Alături de Ullrich Sierau, de specialiști în dezvoltare urbană, precum Marcel Ionescu-Heroiu, expert senior Dezvoltare Urbană la Banca Mondială și arh. Ilinca Păun-Constantinescu, cadru didactic la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, moderatorul acestui panel, arh. Șerban Țigănaș, secretar general al Uniunii Internaționale a Arhitecților, a încercat să ofere răspunsurile la multe din necunoscutele acestei teme, atât din perspectivă practică, cât și teoretică.

În cadrul dezbaterii s-a pus accentul pe potențialul orașelor României și pe tranziția către viitor, când orașele noastre vor fi digitalizate, durabile și verzi, dar doar prin implicarea și colaborarea părților, atât actorii publici, cât și cei privați.

„Clujul este în acest moment principalul oraș-magnet din țară, potrivit unui studiu de specialitate al Băncii Mondiale, care arată că cei mai mulți dintre români ar dori să se relocheze în orașul nostru (15% dintre persoanele chestionate). Profilul orașului, potențialul și capacitatea de inovare a comunității noastre, precum și politicile publice pentru creșterea calității vieții mențin Clujul atractiv și competitiv”, a declarat Emil Boc.

„Prioritatea administrației clujene rămâne cea legată de fructificarea avantajelor competitive oferite de către universitățile clujene și de creșterea calității vieții prin investiții, salarii bine plătite și servicii publice de calitate pentru cetățeni. De asemenea, am discutat despre proiectele majore ale orașului, strategii de dezvoltare, regenerare urbană și alte teme actuale relevante pentru ceea ce înseamnă bunul mers al unei comunități urbane dezvoltate”, a completat edilul.

coral