Primăria din Cluj-Napoca lucrează la pregătirea unor proiecte în valoare de două miliarde de euro din fonduri europene pentru modernizarea orașului, a declarat edilul Emil Boc, în cadrul evenimentului EUROSFAT 2020.
Boc a spus că sunt trei sfaturi pe care le-ar oferi oricărui primar: să identifice avantajele competitive ale orașului, să-l promoveze prin avantajele identificate și să găsească surse alternative de finanțare bugetului local pentru modernizare, conform Financial Intelligence.
“Dacă aș fi primar în orice oraș al lumii, aș încerca să identific împreună cu alți experți avantajele competitive ale orașului meu. După ce le voi identifica, voi brandui orașul în acele direcții.
I-aș spune zilnic, dimineața, la prânz, fiecărui om, în interiorul primăriei și extern, fiecărui stakeholder, fiecărui turist că orașul nostru este bun la anumite aspecte. Deci identificați avantajele competitive ale orașului, branduiti orașul și aduceți locuri de muncă în acest sens.
Al doilea aspect ar fi banii, desigur. Nu te poți aștepta ca toate resursele să fie ale orașului, ai nevoie de parteneriate public-privat pentru a construi. Noi, în Europa de Est, încă avem avantajul fondurilor europene.
Dacă suntem destul de deștepți, ne putem moderniza orașele folosind fonduri europene. Europa este aici, este cu noi, ne ajută foarte mult”, a explicat Boc, în cadrul sesiunii “Comunitățile locale europene în transformare: inovație, multiculturalitate, dezvoltare sustenabilă”.
El a adăugat că, pentru a atrage fonduri europene proiectele propuse, trebuie să urmărească valorile promovate la Bruxelles. “Să rămânem la aceste concepte – verde, digital, reziliență – pentru că este vorba de calitatea vieții. Din această perspectivă, banii vin de la Bruxelles, proiectele și planurile vin de la noi.
Dacă avem planuri, putem avea succes. În Cluj-Napoca am implementat proiecte de peste 200 de milioane de euro, iar acum implementăm proiecte în valoare de alte 200 de milioane. Chiar acum pregătim proiecte în valoare de două miliarde de euro. Încercați să folosiți banii europeni ca pe o sursă alternativă de investiții pentru a moderniza orașul.
Din păcate, bugetul nostru nu este foarte mare, cel pentru investiții e mai mic de 100 de milioane de euro pe an, dar l-am dublat folosind fonduri europene. Acestea sunt sfaturile mele: identificați avantajele competitive, promovați orașul prin aceste avantaje și aduceți bani. Și țineți banii în comunitate cât de mult puteți, este important”, a mai spus Boc.
Mohamed Riduani, primarul orașului Leuven – Capitala Europeană a Inovării 2020, i-a sfătuit pe primarii care vor să facă schimbări majore în comunitățile pe care le conduc sa aibă răbdare, să le explice oamenilor ceea ce își doresc și să rămână consecvenți asupra viziunii pe care o au.
“Trebuie să rămâi foarte puternic pe poziție pentru că tu știi că aceea este direcția în care trebuie să mergi și rezultatele care vor apărea peste câțiva ani. Una dintre deciziile luate pentru zona pietonală este faptul că am micșorat spațiul destinat mașinilor. Unele zone erau pline cu mașini, acum sunt pline cu terase.
A fost un fel de revoluție. «De ce faceți asta? O să fie un dezastru!» mi se zicea. Și le-am spus «Uite, dacă schimbăm de la patru la opt benzi pentru mașini, mâine toate cele opt benzi vor fi pline cu mașini. Nici nu mai contează cât de mult spatiu creezi, tot va fi plin de mașini.
Hai să ne schimbăm modul de a gândi, să mergem către ceva alternativ». Bineînțeles, acum oamenii sunt fericiți, a fost decizia corectă. Da, curajul politic este important. Ca primar trebuie să ai viziune, trebuie să te ții de acea viziune, să ți-o asumi. Altfel, nu ai succes”, a adăugat primarul Clujului.
EUROSFAT a fost organizat de Centrul de Expertiză Europeană Europlus. Evenimentul este realizat cu sprijinul și sub patronajul Președintelui Parlamentului European, David Sassoli, al Reprezentanței Comisiei Europene în România și al Președinției Germaniei la Consiliul Uniunii Europene.