Primarul Emil Boc a anunțat, miercuri, în prima zi a noului său mandat, că municipiul Cluj-Napoca are o strategie, dar și resurse financiare pentru a deveni un oraș "neutru din punct de vedere climatic", chiar înainte de 2050, cum cere UE .

Emil Boc spune că unul dintre obiectivele sale din acest mandat e să îndeplinească cât mai repede cerințele Uniunii Europene în ceea ce privește mediul.

“Ce îmi propun pentru următorii 4 ani – să menținem în continuare Clujul pe primul loc, să fie un oraș de referință în materie de calitate a vieții în România și UE, un oraș sănătos,(…) un oraș care să îndeplinească obiectivele Uniunii Europene, ca până în 2050 să fie neutru din punct de vedere climatic. Este un obiectiv nou, dar e ceea ce UE și-a stabilit deja la cel mai înalt nivel: Europa să fie un continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050. Noi ne propunem să ajungem mai repede. Specialiștii ne vor spune când se poate și care sunt pașii pentru a ajunge acolo”, a declarat primarul Emil Boc.

CITEȘTE ȘI:

Cluj-Napoca, unul dintre cele mai poluate orașe din Europa

Primarul a explicat că pentru a atinge acest obiectiv trebuie luate mai multe măsuri, dar că la nivel de oraș există o strategie în acest scop și există și resurse financiare.

"Sunt măsuri care țin de reabilitarea termică a clădirilor de locuit, de spații verzi, de diminuarea transportului poluant, de alte mecanisme și tehnologii verzi care să le înlocuiască pe cele de astăzi, toate aceste aspecte trebuie avute în vedere, astfel ca, în 2050 să ajungem o Europă neutră din punct de vedere climatic, iar orașul nostru să ajungă să aibă cea mai bună calitate a vieții, pentru că, unde nu e poluare e mai multă sănătate. (…) E o dimensiune nouă despre care noi vorbim de multă vreme și cel mai important e că sunt și resurse financiare", a explicat Boc.

Una din măsurile care vor fi luate la Cluj-Napoca în acest scop e cea de reabilitare termică a clădirilor despre care primarul spune că sunt "vinovate de o bună parte din gazele cu efect de seră și din consumul energetic".

"Vor fi resurse financiare pentru tot ce înseamnă reabilitare extinsă a clădirilor publice și sprijin pentru clădirile private. În acest moment noi avem cca 8.000 de apartamenete realizate, în lucru și proiectare, dar e o cale lungă până vom acoperi toate apartamentele, clădirile publice – toate vor intra într-un asemenea program", a adăugat Boc.