Incident violent, care putea să lase comuna clujeană Mărişelu fără fibră optică: în timp ce un angajat de la o firmă de telecomunicaţii lucra la instalarea unui cablu, doi cocalari din Cluj-Napoca, aflaţi în drum spre spre o pensiune din proximitate, l-au snopit în bătaie. Motivul: omul blocase parţial, cu un tambur, o străduţă şi desfăşura cablu pentru colegii urcaţi pe un stâlp, la doi kilometri distanţă. Iar, orăşenii, au considerat că mai bine fac efortul să-l bată pe tânăr, decât să meargă până la pensiune, prin zăpadă, cincizeci de metri!
Luni, 29 martie, la prima oră, Vasile-Gabriel, un tânăr în vârstă de 23 de ani, de loc din Paşcani, angajat la o firmă de televiziune prin cablu, aştepta, posac şi abătut, să fie invitat în sala de consultaţii a I.M.L.Cluj. Acesta mărturiseşte, deschis, că sâmbătă, 27 martie, aflat în exerciţiul funcţiunii, pe o stradă lăturalnică din comuna clujeană Mărişel, a trăit cea mai traumatizantă experienţă a vieţii sale de până acum. Declară Vasile-Gabriel:
„Era în jurul orei 12.00 şi, cu maşina parcată pe o stradă laterală, necirculată, pe o zăpadă mare, desfăşuram tamburul cu fibră optică. Colegii mei – aflaţi pe un stâlp, la vreo doi kilometri distanţă de mine – trăgeau cablul spre ei, pentru a-l instala şi, astfel, să se bucure încă o parte a comunei de beneficiile televiziunii şi internetului!”
Angajatul firmei de telecomunicaţii mai spune că maşina lui bloca într-adevăr străduţa spe pensiune, dar pasagerii altor două maşini – cu aceeaşi destinaţie, pensiunea – parcaseră fără probleme lângă el, înţeleseseră că doar de acolo îşi putea face treaba şi şi-au continuat ultimii metri pe jos. Însă, brusc, pe alee şi-au făcut apariţia maşinile a doi tineri clujeni, fiecare însoţit de prietena „aferentă”.
Şi, ca să se dea mari în faţa lor, în preludiul chefului ce urma curând să aibă loc, aceştia şi-au zis să se distreze puţin pe seama bietului „băiat de la cablu”, care trudea, de câteva ore, în frig şi zăpadă, înaltă de o jumătate de metru. Explică mai departe, victima, cum au decurs ostilităţile:
„Mi-au zis că le blochez drumul şi că nu vor să meargă pe jos până la pensiune, fiindcă se udă la picioare. Apoi, înjurându-mă urât, s-au repezit la tambur, ca să-l arunce într-o vale, nu înainte de a-mi rupe ştergătorul de la maşina de serviciu… Vă daţi seama ce se putea întâmpla dacă-şi puneau la îndeplinire planul, fiindcă fibra optică din tambur era urcată deja în stâlpii unde erau căţăraţi colegii mei, iar o zmucitură serioasă ar fi putut însemna o adevărată tragedie pentru ei, fiindcă i-ar fi luat prin surprindere şi i-ar fi trântit, poate, de la înălţime! Aşa că am preferat să ies în faţă şi să încasez câţiva pumni în cap, după care, căzut la pământ şi nişte picioare.”
Vasile-Gabriel declară că, imediat după ce l-au caftit, cei doi cocalari din Cluj-Napoca s-au dus la pensiune, unde s-au apucat de băut şi de preparat grătare şi mititei, fază în care i-a găsit şi poliţia, alarmată de tânăr şi de reprezentanţii firmei.
„Poliţiştii i-au luat la întrebări, iar eu am fost transportat în vale, la Gilău, de unde am pornit, cu maşina personală, spre Unitatea de Primire a Urgenţelor din Cluj-Napoca. Capul îmi era plin de cucuie, urechile mă ardeau şi ele. Odată ajuns acolo, medicii mi-au acordat îngrijiri, până a doua zi, la ora două dimineaţa. Acum sunt hotărât să fac plângere penală împotriva agresorilor, pentru lovire şi alte violenţe şi distrugere. Chiar şi sătenii, şocaţi de incident, mi-au zis că aşa ceva nu s-a întâmplat vreodată pe raza comunei lor şi, ca atare, m-au sfătuit să acţionez în acest sens”.
Între timp, tânărul este poftit în cabinetul de consultaţii. Se întoarce după câteva minute cu un certificat medico-legal, pe care-l vâră grijuliu într-o mapă. Apoi, înainte de a părăsi instituţia medicală clujeană, conchide:
„Trebuie să fug, repede, înapoi la postul de poliţie din Mărişel, ca să întocmesc plângerea. Nu le ştiu încă numele celor doi bătăuşi, dar îl voi afla în curând – şi am să-i oblig să răspundă pentru fapta lor !”