coral

Profesorul Fițiu Avram, subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, știe să transforme Clujul într-o oază ecologică unde locuitorii să aibă un comportament cu impact redus asupra mediului.

coral

Un pas concret în această direcție este un control strict asupra produselor din magazine. Producătorii vor fi obligați să eticheteze alimentele cu un cod de culoare.

Alimentele din magazine vor avea un scor de culoare pentru folosirea tehnologiei în producție, modul de transportare și substanțele chimice folosite în producție. Codul de culoare va arăta amprenta de poluare pe care o are un aliment consumat de clujeni.

Clujenii vor avea posibilitatea să aleagă între produsele poluante de culoarea roșu, produsele un pic mai sănătoase portocalii sau produsele integral ecologice de culoarea verde intens.

Strategia de implementare, în mod obligatoriu, a codului de culoare va transforma comportamentul clujenilor spre o gândire mai critică asupra politicii de sănătate. Candidatul Partidului Mișcarea Populară (PMP) la Primăria Cluj-Napoca țintește spre o capitală europeană verde în 2024. Are 100 de modalități prin care clujenii să învețe un comportament cu o amprenta cât mai redusă asupra mediului. Un prim pas este consolidarea relației dintre sănătatea clujenilor și nutriție. Vor fi nevoiți clujenii să scoată bani mai mulți din buzunar pentru a mânca mai sănătos?

Odată cu implementarea obligatorie a codului de culoare pentru alimente, se va ajunge și la o uniformizare a prețurilor. Produsele verzi, ecologice vor fi mai ieftine decât cele poluante din moment ce sunt aduse de la producători locali.

coral