Mai bine de o treime dintre locuitorii celei mai mari comune din țară, Florești de lângă Cluj-Napoca, sunt încadrați ca profesioniști absolvenți de studii superioare, ceea ce-l face cartierul cel mai educat din România, după cum arată pentru actualdecluj.ro sociologul clujean Norbert Petrovici.
Acesta a solicitat de la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Cluj date privind domiciliile celor angajați cu contracte de muncă pe posturi ce solicită studii superioare și a constatat că, în Florești, procentul este de 39%, peste cel din Cluj-Napoca, oraș universitar. Ponderea se referă doar la specialiștii angajați cu contracte de muncă în domeniul lor de expertiză, fără să se refere, de exemplu, la studenții care muncesc ori la absolvenții de studii superioare ce lucrează pe posturi în care nu sunt cerute studiile superioare – e de așteptat deci ca acest procent să fie mai mare. ”Dacă raportăm absolvenții de facultate – licență, masterat sau doctorat – la populația de vârstă activă, procentul este de 39%, pentru Cluj-Napoca e 38%. E foarte mult”, arată sociologul.
”De aceea am spus că e cartierul cel mai educat. La recensământ Floreștiul avea cei mai mulți oameni cu studii postuniversitare – masterat și doctorat – și alături de alte câteva localități din jurul Timișoarei împărțea aceeași poziție fruntașă”. Procentul se raportează la populația comunei stabilită la recensământul din 2011, deci e de așteptat ca acesta să se modifice.
Petrovici mai spune că majoritatea angajaților din Florești – covârșitoarea majoritate – lucrează în Cluj-Napoca, e vorba de o pondere de 89%. ”Floreștiul se comportă ca un cartier al orașului Cluj-Napoca”, spune el. ”Înțeleg că e o unitate administrativ-teritorială distinctă, dar din punct de vedere al comportamentului celor care locuiesc acolo, e complet dependent de orașul Cluj-Napoca”.