Terenul de 3.836 mp este situat pe str. Horea nr. 33-35, dar are front și intrare și de pe str. Crișan. Acolo Prodvinalco are o serie de clădiri administrative și industriale, iar locul a fost folosit în ultimii ani ca spațiu temporar pentru evenimente culturale, fiind numit H33. Este și locul unde pe peretele clădirii învecinate Kero și Oku l-au pictat în premieră pe Omul Cosmos.
Proiectul imobiliar propus de compania Prodvinalco a fost pus pe așteptare în drumul spre avizare, după ce vecinii au acuzat mai multe probleme pe care proiectul le-ar avea. De fiecare dată când proiectul a fost prezentat în fața comisiei, vecinii au argumentat clar că noile clădiri îi vor priva de lumină naturală și că le va scădea dramatic calitatea vieții. Aceștia au ferestre de la bucătărie pe unde intră în apartamente singura sursă de lumină. Un arhitect, membru în comisie, a explicat că însorirea trebuie asigurată camerelor de living și dormitor, nu bucătăriilor.
În plus, vecinii spun că viitoarea construcție va aglomera extraordinar de mult strada Crișan.
Cu toate acestea, Consiliul Local Cluj a aprobat în urmă cu câteva zile proiectul, iar clădirea urmează să fie dărâmată. Consiliul Local a aprobat planul urbanistic de detaliu de pe suprafața de 3.000 de metri pătrați. Se vor construi trei clădiri. Cea mai înaltă va avea subsol, parter, trei etaje și mansardă.
În această clădire a funcționat câțiva ani H33, un spațiu cultural care a primit până și aprecieri internaționale. Aici au avut loc concerte, expoziții de artă și spectacole de teatru.
„ Le mulțumesc tuturor celor care mă sună sau imi scriu să-mi spună că au auzit că H33 se va demola în curând. Stiu asta. O stim cu toții de câțiva ani. Cel mai probabil se va demola.Vreau totuși să nu uităm că încă din momentul în care noi am creat acest concept, H33, stiam că este un spațiu efemer și că perioada în care noi urma să stăm aici avea să fie una nedefinită, de tranzit, în care proprietarii spațiului aveau să-i schimbe destinația. Deci stiam sfârșitul poveștii numai că nu știam când avea să vină. Putea fi o lună, puteau fi 5 ani. Iată că până acuma sunt vreo 4 (ani)”, a scris pe Facebook Răzvan Simion, fondatorul H33.
Iubitorii de cultură nonconformistă din Cluj-Napoca nu trebuie să se îngrijoreze. Conceptul de H33 va continua să existe, cel mai probabil într-o nouă locație.
„Ce vreau să spun însă, pentru cei care au mai avut răbdare să citească până aici, este că într-un fel sau altul lucrurile vor merge mai departe. Până când vor răsări controversatele blocuri noi vom fi tot aici. Nu chiar toți, dar cei esențiali. Ultima perioadă ne-a făcut mai tăcuți și mult mai rezervați în organizarea de evenimente la H33. Speriați chiar…. Asta nu înseamnă că nu am făcut pregătiri pentru perioada următoare, care sper că va fi mai bună. Reamenajăm terasa, construim un bar temporar, finalizăm lucrările la maker space, am renovat buzile, am mai igienizat beciurile și am reamenajat foarte frumos gradina (am plantat iarbă în toamnă si e foarte mișto). Plănuim să facem chestii până în ultimul moment, iar în ultimul moment plănuim să facem evenimentul de închidere. Asa că, dacă în contextul pandemic și cel imobiliar vom mai avea posibilitatea să ne vedem, cu siguranță o vom face. Am văzut vreo două articole prăpăstioase de adio, la revedere, și alte chestii lacrimogene în legătură cu ce urmeaza să se întâmple în curtea de pe Horea 33. Le mulțumesc celor care le-au scris și sharuit. Voiam să spun că PUD-ul despre care se vorbeste în articole a trecut prin consiliu prin octombrie-noiembrie 2020, deci în urmă cu vreo 3 luni… Hai să fim optimisti și să sperăm că ne-om revedea cu bine. Numai bine la toată lumea!”, a adăugat Răzvan Simion.