Vila care i-a aparţinut liderului comunist ungar Bela Kun, dușman declarat al României, este scoasă la vânzare la Cluj-Napoca. Imobilul are opt camere şi şase băi şi a fost construit în anul 1900.
Vila istorică este situată pe strada Crişan, în Cluj şi s-a aflat în proprietatea fostului fostul lider bolşevic maghiar până în 1919, când a fugit din ţară, după ce armata română a intrat în Budapesta. După mai bine de 100 de ani, fosta proprietate a lui Béla Kun a fost scoasă la vânzare pe site-ul Sotheby's International Realty la preţul de 1,6 milioane de euro. „Chiar în centrul Inimii Transilvaniei, Cluj-Napoca, o bucată relevantă din istoria Ungariei şi cea universală se alfă compactată în această vilă istorică spaţioasă şi elegantă. Pe acest teren de peste 900 mp a locuit revoluţionarul de profesie Béla Kun. Cu un "mise-en-place" bine gândit al spaţiilor, proprietatea oferă camere foarte largi, lăsând loc pentru orice pată personală dorită. Mansarda oferită este una open space, ideală pentru amenajarea încă unui loc pentru întâlnirile cu mai mulţi musafiri sau o cameră adiţională la alegere. Importanţa istorică împreună cu aerul fin şi confortul modern se regăsesc laolaltă într-o singură proprietate, pusă chiar la dispoziţia dumnevoastră", se precizează în anunţul agenţiei.
Potrivit sagenției, vila a fost construită în anul 1900, pe o suprafaţă de 910 m2. cu suprafaţa construită 620 m2, suprafaţa utilă 530 m2 şi amprenta la sol de 190 m2. Vila are P+E+M, 6 dormitoare, 8 camere şi 6 băi.
Cine a fost Bela Kun
Născut în Cehu Silvaniei, în 1886, Bela Kun a murit în 29 august 1938 în fosta URSS. Fost un politician maghiar comunist, el a condus în anul 1919 revoluţia bolşevică din Ungaria. Potricit Historia.ro, Kun, care a fost sergent în armata austro-ungară, a căzut prizonier în Rusia bolşevică. Aici, el a fraternizat cu comuniştii ruşi care l-au eliberat şi l-au susţinut pentru a deveni rapid lider al Partidului Comunist Ungar. În 20 martie 2019, Guvernul de la Budapesta a demisionat, iar Bela Kun a preluat puterea susţinut din Rusia comunistă şi a proclamat o zi mai târziu Republica Sovietică a Sfaturilor în Ungaria. Ulterior, armata maghiară bloşevică a atacat violent trupele române în Munţii Apuseni în noaptea de 15-16 aprilie 1919, acţiune urmată aproape imediat de contraofensiva armatei române. Contraofensiva a dat rezultate rapid, iar pe 4 august primele escadroane din Brigada 3 Roşiori, conduse de colonelul Gheorghe Rusescu, au intrat fără luptă în Budapesta. Înfrângerea i s-a dovedit fatală lui Bela Kun, care a fugit în Viena, iar de aici în URSS, unde a fost primit în rândurile Partidului Comunist din URSS, i s-a dat cetăţenia sovietică şi a fost numit în conducerea Cominternului. A căzut însă ulterior în dizgraţia lui Lenin, care l-a acuzat de trădare, iar în 1937 a fost arestat şi trimis în gulag, pentru ca un an mai târziu să fie executat.
Citeste mai mult: adev.ro/qxdnvb