Fotopia Collective Festival se desfășoară în Cluj-Napoca, în perioada 10-25 octombrie 2019. Evenimentului își propune să promoveze fotojurnalismul și fotografia documentară printr-o serie de expoziții fotografice, dezbateri și proiecții.

Cele 10 expoziții de fotografie documentară și fotojurnalist pot fi vizitate în locațiile: Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Bulevardul Eroilor, Bastionul Croitorilor, Fundația Cosman, Piața Unirii nr. 10.

Octav Ganea – fotograf și fondator al agenției fotografice Inquam Photos
Vineri, 18 octombrie 2019 / ora 19.00 / Casa TIFF

A semnat unele dintre cele mai virale fotografii de presă din România. Așa că, dacă ești la curent cât de cât cu ce se întâmplă în țară, nu se poate să nu îi știi măcar câteva dintre fotografii.  Crede în drepturile fotografilor de presă și se află într-o luptă permanentă pentru a limita furtul intelectual în cazul fotografiei. De peste 12 ani lucrează în presă. A fotografiat pentru agenția de presă Mediafax, cotidianul Gândul, Ziarul Financiar, Business Magazin, InStyle etc. De 4 ani este fotojurnalist coordonator și partener în cadrul agenției Inquam Photos.

În cadrul Fotopia Collective Festival, Octav Ganea prezintă colecția celor mai bune fotografii de presă realizate de fotografii Inquam Photos în perioada 2017-2019 în expoziția “Noi versus noi” care surprinde o societate românească tot mai divizată.

Petruț Călinescu – fotograf documentarist și fondator al Centrului de Fotografie Documentară
Sâmbătă, 19 octombrie 2019 / ora 16.00 / Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Pentru prima dată, Petruț Călinescu expune o parte din proiectul în derulare “Dacii și Românii”. Acesta urmărește modul în care mitul fondator al poporului român capătă diferite interpretări și sensuri. Cum reprezentăm astăzi ceea ce niciodată nu am văzut? Cum ne poate influența un trecut pe care nu îl cunoaștem? Putem fi definiți de acțiunile urmașilor noștri de acum 2000 de ani? Probabil ca nu vor fi găsite multe răspunsuri, dar acest demers pune la comun diversitatea reinterpretărilor mitului dacic și modurile în care acesta este exploatat.

Petruț Călinescu este fotograf independent. A studiat jurnalism şi a lucrat o bună perioada ca fotojurnalist. Printre proiectele cele mai recente ale lui Petruț se numără: The Black Sea, Mândrie și Beton și PeriferiaB.

Ioana Moldovan – fotograf documentarist 
Sâmbătă, 19 octombrie 2019 / ora 16.30 / Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Ce înseamnă fotografia documentară și ce implică munca unui fotograf documentarist? Care sunt cele mai mari provocări? Care sunt temele care o preocupă în mod deosebit? La toate aceste întrebări poate răspunde Ioana Moldovan cu ocazia vernisajului expoziției fotografice “Noi suntem Invictus”. Proiectul împărtășește momentele de efort, de străduință, dar și de izbândă din timpul pregătirii militarilor români răniți în timpul misiunilor din Afganistan și Irak și al participării acestora la Jocurile Invictus 2017. Un lucru au în comun toți acești oameni: au trecut prin iad și s-au întors mai puternici. Ei sunt Invictus.

Ioana Moldovan este jurnalist, fotograf documentarist freelance și autor. În 2016, a participat la prestigiosul Eddie Adams Workshop, unde a primit și premiul The Bill Eppridge Memorial Award pentru excelență și adevăr în fotojurnalism. Ambasada Statelor Unite la București i-a acordat premiul “Women of courage” pentru activate remarcabilă în evidențierea adevărului prin fotojurnalism. 

Eveniment realizat de Asociația Fotopia cu sprijinul: Muzeului de Istorie a Transilvaniei, Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj, Centrului de Cultură Urbană Turnul Croitorilor, Primăriei Cluj-Napoca, Fundației Cosman.

Mai multe detalii despre expozițiile și evenimentele din cadrul Fotopia Collective Festival găsiți pe www.fotopia.ro/program