coral

Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România (CICCR) va funcționa ca Departament al Fundației Doina Cornea și va prelua acțiunea de aducere la lumină a crimelor şi ororilor petrecute în timpul regimului comunist din România, inclusiv prin acțiuni de investigare arheologică și descoperire a rămășițelor pământești ale victimelor comunismului. 

”Având în vedere sistarea acestei activități de către instituția abilitată până acum în acest sens și văzând dificultăţile cu care se confruntă grupul de cercetători care s-a ocupat în ultimii ani de investigarea şi cercetarea locurilor în care au fost înhumate victimele comunismului, Fundația Doina Cornea a decis să reia inițiativa de a grupa aceste acțiuni în cadrul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, ca activitate a unei organizații non-guvernamentele, după cum acest Centru a mai funcționat și în perioada 2010-2012.

În cadrul Fundației, acest Departament se va afla în coordonarea vicepreşedintelui Fundației, dr. Marius Oprea și direcția științifică a dr. Gheorghe Petrov”, anunță reprezentanții Fundației.

De asemenea, CICCR va dispune de un capitol distinct în cadrul bugetului Fundaţiei Doina Cornea, astfel încât să aibă asigurate resursele şi autonomia necesare realizării activităţii de cercetare specifică. Fundaţia va face toate demersurile necesare pentru colectarea şi alocarea fondurilor necesare, în mod prioritar.

Protocol de colaborare cu foștii deținuți politici

În scopul realizării acţiunilor de investigații specifice, CICCR va stabili un protocol de colaborare cu AFPDR, ţinând cont de faptul că această asociaţie cuprinde pe toţi aceia care mai pot depune mărturie directă despre natura criminală a regimului comunist, ca supraviețuitori ai atrocităților săvârșite de acesta.

CICCR va colabora în acțiunile sale, acolo unde se impune, în conformitate cu prevederile legii penale, cu Ministerul Public, în vederea elucidării fiecărui caz în parte, a identificării victimelor şi stabilirii făptuitorilor.

De asemenea, CICCR va colabora cu toate organismele, de drept public sau privat, naţionale sau internaţionale, care au preocupări asemănătoare sau care pot sprijini activitatea Centrului.

Se înființează Memorialul Doina Cornea

Fundaţia Doina Cornea are ca proiect major înfiinţarea la Cluj a Memorialulului Doina Cornea – Memorialul Rezistenţei Împotriva Comunismului, care va cuprinde Casa Memorială Doina Cornea, un Muzeu de pictură Doina Cornea şi un Muzeu al Victimelor Comunismului.

Acesta din urmă pornește de la un nucleu deja existent, expoziția ”Numitorul comun – moartea”, care a fost realizată de cercetătorii implicați între 2006-2020 în descoperirea rămăşiţelor pământești ale victimelor regimului comunist, în cursul campaniilor de săpături efectuate până acum.

Expoziția, care a fost prezentată, începând din 2010, în peste douăzeci de localităţi din țară, incluzând Capitala, cât și din afara ei, cum ar fi Praga sau Cleveland (SUA), cuprinde piese de inventar găsite în campaniile arheologice în locurile de înhumare, fotografii de pe parcursul acestora, cât și alte obiecte primite de la urmaşii victimelor sau de la deţinători care au dorit să sprijine înfiinţarea unui muzeu al comunismului și au fost colectate de către cercetători.

Acțiunea va continua sub egida Fundației Doina Cornea, care are ca scop distinct înființarea unui Muzeu al Victimelor Comunismului la Cluj-Napoca, în parteneriat public-privat sau în orice altă formă care se va dovedi benefică pentru punerea în practică cu celeritate a acestui proiect.

În acest an, sub egida AFPDR şi cu sprijinul financiar al Fundaţiei Doina Cornea au avut loc două campanii de săpături: la Periprava şi la Târgu Ocna. Ambele s-au desfăşurat în strânsă colaborare cu Parchetul Militar. Aceste campanii nu ar fi putut avea loc fără generozitatea donatorilor noştri, persoane fizice, dar mai ales prin sprijinul oferit de ”Asociaţia Ad Caritatis”, din Bistriţa.

coral

coral