Noua conducere a Spitalului de Urgență Cluj Napoca a luat o decizie care a blocat activitatea unei secții de impotanță vitală pentru salvarea vieții oamenilor.

Potrivit EVZ.ro, noul manager le-a transmis medicilor chirurgi că în blocul operator nu mai intră nimeni, începând de la 1 martie 2021. Singura excepție sunt medicii care au contract cu Spitalul Județean. Adică doi medici titulari și patru colaboratori, plătiți la oră.

Medicul chirurg Lucian Fodor este șeful Compartimentului de Chirurgie Plastică și Reconstructivă. Acesta a declarat pentru EvZ că, în semn de protest, medicii nu vor mai face gărzi. Asta înseamnă că toate victimele unor accidente de circulație și nu numai, vor fi transferate spre alte spitale din țară. Medicul Fodor mai spune că situația de la Cluj este foarte gravă și că medicii refuză să mai intre singuri în operații extrem de complexe.

Motivul este unul simplu. Operațiile sunt foarte grele iar riscul de a greși este foarte mare. Trebuie cunoscut faptul că medicii de la această secție intervin la toate marile traumatisme produse în urma unor accidente de circulație, accidente de muncă sau casnice. Medicii clujeni operează membrele, defecte de țesut, leziuni de nervi, vase, tendoane, fracturi și arsuri. Cazurile trimise până acum la Cluj, sunt din toate județele Transilvaniei. În plus, în această secție sunt zece paturi pentru persoanele care au suferit arsuri.

În prezent, activitatea acestei secții vitale din cadrul Spitalului Județean Cluj, este asigurată de 24 de ore din 24. Doi medici titulari asigură activitatea de zi și gărzile. Ceilalți patru medici specialiști sunt plătiți la gardă, pentru orele pontate. Medicul Fodor a mai spus că medicii rezidenți în specialitatea de Chirurgie Plastică, participă benevol la activitatea Secției. În plus aceștia învață meserie de la cei mai buni medici și sunt și de un real ajutor pentru aceștia.

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Claudia Gherman a declarat pentru EvZ că nu a blocat nicio secundă activitatea Secției de Chirurgie Reconstructivă.

Claudia Gherman mai susține că a vrut doar să legalizeze prezența medicilor rezidenți în compartimentul respectiv. Și asta pentru că există reclamații de malpraxis în cazul unor medici care nici măcar nu au contract cu Spitalul Județean Cluj.